Airport - Flygplatsen (1970)

Småcharmig katastroffilm med stjärnspäckad ensemble

3 russin

Långsam startsträcka, måste man säga. I en av de där klassikerna med ordet klassiker inringat i citattecken. Borde vi snarare säga ’en av de välkända katastroffilmerna’ från en era när Hollywood gärna samlade ett gäng av tidens bekantaste namn och försatte dem i en prekär situation? En liten lagom uppladdning med relationsproblem, små vinjetter med skvaller, vardagsintriger och allmän uppvärmningsbråte som sedan i slutändan ska framstå som bagateller - inför det Stora hotet. Och ändå något som närmast kan kallas må bra-film. Saker ordnar sig, vet ni!

En större amerikansk flygplats dras med ett flertal dilemman under en synnerligen snöig vinternatt. Flygplan som fastnar och delvis blockerar landningsbanor. En överarbetad flygplatschef vars fru känner sig åsidosatt och gör honom uppmärksam på detta faktum. En pratglad pensionärska som satt i system att färdas som fripassagerare över kontinenten med jämna mellanrum. Olika medarbetare som får anledning att skälla på varandra. Avspänningskomik. Och så en olycklig äldre herre som kommit på en radikal idé för att åtminstone försörja sin stackars fru med lite försäkringspengar genom en desperat plan. Det tar närmare en och en halv timme innan den riktiga dramatiken iscensätts. Men då blir det allvar. Och den här typen av filmer blev sedan en stapelvara under en period, följt av en bunt parodier som, säg, ”Titta vi flyger!”.

Om säkerhetskontrollerna vid flygplatsen framstår som en smula avslappnade och lättpenetrerade, så kan man i alla fall imponeras av en flygplansbesättning med iskall vätska i ådrorna när det väl drar ihop sig och katastrofen hotar. Detsamma gäller inte alla passagerare. Men en som får glänsa är Helen Hayes som den godmodiga fripassagerarinnan. Här pågår även syndiga förlustelser i förbigående, eller åtminstone antydningar om sådant; filmen gjordes trots allt under det glada 70-talet då äldre distingerade herrar med prestigefyllda yrken inte gärna kunde hålla fast vid sina småtrista fruar när det fanns yngre och fräschare damer att flirta med.

Split screen! Analog teknik i mängd! Spänningsfyllda moment där tunga flygplanskroppar ska förflyttas antingen i luften eller på marken och vi ändå kan känna gravitationen verka. Det kanske inte går så fort, men det har viss tyngd. Annars är manuset inte det mest förfinade någonsin och inga rollfigurer alltför djuplodande. Men flygplanstekniker som rattar en strandsatt 707 genom snön med en gigantisk cigarett i mungipan eller en präst som gör korstecknet innan han örfilar upp en gnällig passagerare är påminnelser om en, kanske inte oskyldigare, men ibland på ett befriande sätt glättigare tid.

© Johan Lindahl
2020-09-22Källa: Universal Sony

Originaltitel: Airport
USA, 1970
Regi: George Seaton
Med: Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter, Lloyd Nolan, Barbara Hale

Genre: Action, Drama, Thriller
Svensk biopremiär: 1970-03-30
Teman: 70-talsvecka 2020


Ingår i följande teman


70-talsvecka 2020

     

Dela |