Unbelievable (2019)

Närgånget och engagerande om brutala brott och raserade relationer

5 russin

Trovärdig eller inte trovärdig. Hänger historien ihop? Ämnet sexuella övergrepp och våldtäkter är tyvärr ständigt aktuellt. Och kan skildras på många olika sätt. I miniserien ”Unbelievable” är det först en tonårstjej med trasslig bakgrund och flera fosterhem bakom sig som i sin första egna lägenhet utsätts för ett angrepp under natten. Marie (Kaitlyn Dever) polisanmäler och frågas ut om övergreppet i flera omgångar. Men sedan smyger sig tvivlen in. De förhörande poliserna hittar luckor, hennes omgivning sår frön av tvivel och till slut verkar hon själv inte riktigt säker på vad som har hänt. Ingen (förutom gärningsmannen) är väl en ren skurk, men beroende på vad som verkligen har hänt, kommer flera inblandade att framstå i varierande grad av dålig dager när berättelsen går i mål. Upprinnelsen är något som snabbt hugger tag och blir väldigt närgånget. Vardagligt men samtidigt svårsmält. Den första timmen slår an tonen. Om utsatthet, extrem ensamhet och hur alla bär på förutfattade meningar som påverkar vad vi säger och gör i vardagen. Förresten, nämnde jag att det här ska bygga på viss verklighetsbakgrund?

I en annan delstat anmäls ett snarlikt brott, men det sambandet har ingen möjlighet att se ännu. Den här gången är det en kvinnlig utredare (Merritt Wever) som vill ta reda på vad som hänt och får gott om uppgifter från offret. Uppgifter som bland annat pekar på att våldtäktsmannen inte verkar vara nybörjare på brottets bana, specifikt sexualbrott. Paradoxalt förstärks den uppfattningen av hur lite teknisk bevisning som kan hittas på brottsplatsen. Förövaren verkar veta något om hur man undviker upptäckt. Vilket sedan leder vidare till att ytterligare en kvinnlig polisutredare (Toni Collette) kommer in i handlingen från ett annat närliggande distrikt. Även hon undersöker ett våldtäktsfall där man snart kan skönja många gemensamma nämnare. De två, sinsemellan påfallande olika, kollegerna börjar samarbeta samtidigt som vi fortsätter följa Marie, numera bortstött av de flesta hon känner eftersom hon misstänks vara en förvirrad och lögnaktig ung dam som tagit upp polismaktens dyrbara tid med falska anklagelser.

”Unbelievable” handlar dels om metodik, men framförallt om människor; hur tillit tar tid att bygga upp men kan raseras på ett ögonblick, om brottslingar som kanske går utöver det vanliga men rent bokstavligt syns väldigt sällan i rutan. Som sagt, det mesta kretsar kring ganska vanliga människor. Hur de reagerar när hot uppenbarar sig, när de drabbas, eller är nära någon som drabbas, eller känner pressen av att lösa problem och ’ordna upp allting’.

Systemkritik? Ett av de viktigaste ärendena som seriemakarna verkar ha tagit på sig är att beskriva hur rättsapparaten i USA fungerar, med inbyggda kommunikationsproblem och hur system som skapats för vissa ändamål och har sina fördelar, blir nackdelar i andra sammanhang. Vi ser den extrema fokuseringen hos yrkesutövare som blir helt uppslukade av sitt viktiga värv, ett tema som kan kännas igen från otals andra berättelser, men när vi kommit till det stadiet är berättelsen i sig så uppslukande att vi förstår dem fullt ut. Överhuvudtaget skildras människor som i de flesta fall vill väl men inte alltid vet hur, eller vill hjälpa men inte kan, eller i princip har rätt men inte ser hela bilden av skäl som de inte helt kan kontrollera. Poliser på olika nivåer, offer för vad som kan vara en serievåldtäktsman, deras anhöriga, i vissa fall fosterföräldrar, delar av maskineriet omkring dem och hur vänner kan visa sig vara just verkliga vänner, eller sådana som inte orkar stå upp när det blåser.

”Unbelievable” innehåller mycket av det man kan förvänta sig av en miniserie om brottlösande. Den lyckas dock undvika många fällor och understryker inte alltid precis det man förväntar sig. Den är helt enkelt slående bra berättad med en egen stark röst. Man kan inte anklaga dem för sensationalism, men de konfronterar ett svårt ämne med något liknande ren bravur. Somliga filmer och serier lyckas hitta rätt läge, rätt skådespelare, regissörer och inte minst klippare för att framhäva just det som behöver framhävas. Det här är en sådan serie.

© Johan Lindahl
2020-08-23

Photo Credit: Beth Dubber/Netflix
Två utredare, två olika distrikt, gemensamma nämnare i brott begångna på deras respektive territorier. Vad göra?

Photo Credit: Beth Dubber/Netflix
Ansedd som problembarn och svårigheter att bli trodd, även när hon anmäler en våldtäkt. Vad göra?

Originaltitel: Unbelievable
USA, 2019
Regi: Lisa Cholodenko Michael Dinner Susannah Grant
Skapare/show runner: Susannah Grant Michael Chabon Ayelet Waldman
Med: Kaitlyn Dever, Toni Collette, Merritt Wever, Dale Dickey, Eric Lange, Elizabeth Marvel, Liza Lapira, Omar Maskati, Danielle Macdonald, Patricia Fa'asua, Annaleigh Ashford, Kai Lennox, Scott Lawrence

Genre: Drama, Kriminalfilm, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |