Rounders - sista spelet (1998)

Fina pojkar fördärvas av hasard

3 russin

"Äntligen en film som bara handlar om poker", tänkte jag när jag först hörde talas om den här filmen. Jag tycker själv att poker är grymt skoj och såg mycket fram emot en trevlig stund i Matt Damon och Edward Nortons sällskap. Mina förhoppningar infriades delvis. Filmens största fördel är att den inte moraliserar över pokerspelandet. Matt Damons karaktär är en mycket glad pokerspelare även i slutet av filmen och även om inte du är pokerspelare kommer du bli sugen på att spela ett parti efter att ha sett den här filmen och en film som är så pass interaktiv borde få ett gott betyg.

På filmens minuskonto bör dock nämnas att filmen aldrig riktigt kommer loss och blir så spännande och medryckande som den kunde ha varit. Den är väldigt förutsägbar och så gott som hela filmen går att förutsäga bara genom att läsa igenom informationen på videoomslaget. Filmen börjar med att Matt Damon spelar bort alla sina pengar, inklusive collegeavgiften, till den ryske pokerspelaren Teddy KGB. Han slutar med poker, men hämtar några år senare ut sin polare (Edward Norton) från kåken och trillar givetvis dit igen efter att hans polare hamnat i ett skuldträsk.

Skådisarna är i allmänhet bra. Matt Damon och Edward Norton är som vanligt bra, men John Malkovich gör sitt numera nästan karaktäristiska överspel i rollen som den notoriske pokerhajen Teddy KGB. Malkovich har ju dock en formidabel förmåga att vara närvarande på film. Han har en enorm utstrålning och karisma, men känns alltid som om han skulle passa bättre på teatern än på film. Men visst är det svårt att motstå hans orginella dialekt - "poziision raäääjs, I kåål". Det är humor.

Filmens miljöer är coola och man känner ofta känslan av att man får se miljöer som man själv aldrig skulle få se skymten av i verkligheten, det vill säga skitiga underground-pokerklubbar i New York, där insatserna är betydligt högre än de småpengar man spelar med hemma. Huruvida filmens hold´em-scener är trovärdiga eller inte kan säkert diskuteras. Situationerna kan onekligen uppstå och terminologin stämmer men vissa saker överdrivs förstås för underhållningen och tydlighetens skull. Teddy KGBs cookie-tells är exempel på det.

Hade filmen varit lite rappare och en aning mer spännande och oförutsägbar hade det kunnat bli högre betyg, men nu stannar betyget på medelnivå. Det är bra underhållning men "Rounders - sista spelet" saknar ingredienserna som gör det till en "riktigt" bra film. Men gillar du poker så spring till videobutiken - om du inte spelat bort alla dina pengar vill säga.

© Johan Hultgren
2001-02-15Originaltitel: Rounders
USA, 1998
Regi: John Dahl
Med: Matt Damon, Edward Norton, John Malkovich

Genre: Drama     

Dela |