The Bronze Garden - säsong 2 (2019)

Sorgebearbetning och sanningssökande 2.0

4 russin

De har flyttat om orden i den förengelskade titeln en smula sedan sist, i alla fall på HBO Nordic. Men det är väl det minst intressanta. Förra gången var arkitekten Fabián Danubio (Joaquín Furriel) fast besluten att hitta sin dotter som varit försvunnen i flera år. Efter många om och men lyckades han med sitt uppsåt, men inte utan efterverkningar och nya mysterier att lösa. Dels måste han arbeta på relationen till den nu tonåriga Moira (Maite Lanata) som samlat på sig en hel hög med trauman och känslor hon inte själv kan förklara och än mindre reda ut. En stor konstnärlig begåvning har hon uppenbarligen, men också mycket, mycket mörker inom sig. Den relationen utgör en tråd i den nya säsongen av argentinska dramathrillerserien ”The Bronze Garden”.

I en annan får nu Fabián ett nytt fall att lösa vid sidan av sitt vanliga kneg som arkitekt - något han allt mer kommer att försumma ju mer besatt han blir av att hjälpa änkan till en ökänd fotbollshuligan vars äldste son också försvunnit spårlöst. Vid sidan av polisens fastkörda utredning tar vår ciceron med de sorgesamt och inte minst vaksamt betraktande ögonen tag i sökandet efter den unge mannen. Betydande assistans får han efterhand av polisen Lidia Blanco (Julieta Zylberberg) som han utvecklade en nära relation till under sökandet efter sin egen dotter. Polismakten och dess officiella utredare hyser inte helt oväntat blandade känslor för de initiativen. För att krångla till det ytterligare rent berättarmässigt återser vi även privatdetektiven César Doberti (Luis Luque) som vi också lärde känna förra gången, men som vi nu vet inte längre är i livet. Han intresserade sig också för det här aktuella fallet och bedrev sin egen utredning vilket regelbundet skildras i tillbakablickar. Lager på lager, hemligheter på hemligheter. Ännu en färd djupare och djupare in i mörkret. Förresten, sade jag något om tillbakablickarna på Moira/Casildas liv med sin kidnappare/alternative far på den ensliga ön? De förklarar en hel del av hennes nuvarande instabila tillstånd.

Det är personligt och dialogdrivet, men brusar med jämna mellanrum upp i brutala urladdningar och isande spänning. Serien fortsätter manifestera sin egen röst och skapar en ihållande intensitet med flera medel. Hur konspiratoriskt kommer det att bli? Hur renhåriga är alla inom polisen? Hur kommer Fabián och änkan som han hjälper att kunna balansera jakten på sanningen med att få sina vanliga liv att fungera?

Berättarstrukturen är ambitiös och kan verka desorienterande, men tillför också något. Det är som en mosaik av mysterier. Ett återseende av gamla bekanta och samtidigt en odyssé ut i det okända. För en resa fortsätter det vara. Sanningen ska göra er fria, är ett bibliskt talesätt som brukar ha en viss bäring. Samtidigt kan sanningen i sig vara något vi ibland önskar att vi inte hade utsatts för. Den andra säsongen av ”Bronze Garden” väcker av naturliga skäl inte den där omedelbara upptäckarglädjen i att se någonting nytt och oväntat. Men den känns trogen sig själv, grundstämningen är densamma och karaktärerna känns igen. Även när de nu försätts i nya situationer. Serien är för övrigt konstant snyggt iscensatt. Och det suggestiva signaturspåret slår an tonen på ett sätt som väl är i det närmaste perfekt i förhållande till själva berättelsen som tar vid efter det.

© Johan Lindahl
2019-09-22

©HBO Latin America

Originaltitel: El Jardín de Bronce - Temporada 2
Argentina/USA, 2019
Regi: Hernán Goldfrid Pablo Fendrik
Med: Joaquín Furriel, Julieta Zylberberg, Luis Luque, Maite Lanata, Claudio Tolcachir, Paola Barrientos, Claudio Rissi, Marcelo Subiotto

Genre: Drama, Kriminalfilm, Thriller, TV-serie
Teman: Originalproduktion från HBO

Relaterat: The Garden of Bronze (2017)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från HBO

     

Dela |