Jett - säsong 1 (2019)

Vanebildande vare sig det är nyttigt eller inte…

3 russin

Det är inte mycket jag är säker på. Särskilt inte när det gäller den här serien. Är den överhuvudtaget bra egentligen? Jo, så mycket är jag nog trots allt övertygad om nu. I sin genre, vilken det nu är exakt, TV Noir kanske. Uppdaterad serialiserad version av de gamla fyrtiotalsdeckarna med till exempel Humphrey Bogart och Lauren Bacall, nu med tidsenligt utökade doser av sex och våld. Tämligen obarmhärtig och samtidigt snyggt paketerad. Elegant och sofistikerad men inte främmande för att helt enkelt flirta med trashyness. Svår att skaka av sig och lämna åt sitt öde när man väl dragits in - och det gick ganska fort. Är det årets ”Banshee”?

Om inte annat, vanebildande. Med reservationen att det i något avsnitt, som måste betraktas som ett av de mest fängslande, ändå går så långt i sin våldsutövning att jag funderar på om det här är hälsosamt i längden. Carla Gugino är både väldigt cool och har samtidigt en annan sida, en sårbarhet som lyser igenom. Hennes centralfigur, den förslagna tjuvnadsexperten med en bakgrund vi bara får brottstycken av, kan ta vara på sig på de flesta sätt. Hennes 'Jett', även känd som Daisy Kowalski, umgås regelbundet med framgångsrika och hänsynslösa personer som man inte vill bli ovän med. Ofta lyckas hon göra dem nöjda, men seriens kärna och intrigens motor är att hon hamnat i kläm, måste hålla masken och inte avslöja vems ärenden hon för tillfället går om hon överhuvudtaget ska överleva. För att inte tala om dottern. För en sådan finns också i bilden. Liksom ett par andra kvinnor som har hamnat i deras gemensamma hushåll på olika oförutsägbara vägar, så som livet ibland erbjuder.

Nu är två konkurrerande kriminella bossar inblandade i en fejd där Jett utnyttjas av båda. Hon anlitas av den ene, som hon byggt upp en längre relation av lite obestämd karaktär med, för att stjäla något från den andre, men planen utvecklar sig till något mer invecklat. Och nu är hennes lilla familj i fara. Här finns ett överskott på psykopater och obehärskade individer i omgivningarna. Inte minst är Junior, sonen till syndikatledaren Charlie Baudelaire, en av det här TV-årets mest irrationella och skrämmande oförutsägbara figurer. Andra som befinner sig på brottets bana visar fler nyanser och en av egenheterna i serien är att fokus flyttas omkring. Samtidigt som den röda tråden handlar om Jetts överlevnadsförmåga och förslagenhet så kan längre sjok i varje avsnitt koncentrera sig på helt andra personligheter på ett sätt som inte nödvändigtvis har med huvudspåret att göra, men är mer karaktärsbyggande och utvidgar persongalleriet. Det är väl de där detaljerna som ger serien en egen touch, något som sticker ut.

Vilka är de viktigaste personerna i längden? Ska detta fortsätta efter den här säsongen? Jo, så verkar det. Och då är det inte självklart att de högburna bossarna är huvudsaken. Här får underhuggare, kassaskåpsinbrytare och utbrända undercover-snutar ofta fler dimensioner än sina respektive överordnade och uppdragsgivare. Som sagt är det mycket jag inte vill rista in i sten så här långt. Men av någon anledning ser jag i alla fall redan fram emot en vända till.

© Johan Lindahl
2019-09-07

Credit: hbonordic.com
Ännu en dag på jobbet. Ännu en stöt genomförd. Dags att koppla av... Även om pauserna oftast blir korta för Daisy Kowalski, alias Jett.

Credit: hbonordic.com
Samröret har pågått en längre tid, men kan Daisy och mäktige mafioson Charlie Baudelaire verkligen lita fullt ut på varandra?

Originaltitel: Jett - Season 1
USA, 2019
Regi: Sebastian Gutierrez
Skapare/show runner: Sebastian Gutierrez
Med: Carla Gugino, Elena Anaya, Michael Aronov, Gaite Jansen, Giancarlo Esposito, Gil Bellows, Gentry White, Jodie Turner-Smith, Christopher Backus, Greg Bryk, Violet McGraw, Mustafa Shakir, Lucy Walters

Genre: Drama, Kriminalfilm, Thriller, TV-serie

Relaterat ur russinbloggen
2019-07-07: Gatsmart glamour med Gugino i ”Jett”     

Dela |