The Red Sea Diving Resort (2019)

Oftast fartfylld flyktingthriller med viss verklighetsbakgrund

3 russin

Jovisst. Rimligtvis har de sett ”Argo”, Ben Afflecks Oscar-vinnare för några år sedan. Då skildrades en osannolik plan för att rädda några amerikanska ambassadanställda ut ur Iran under pågående revolution 1979. Här handlar det om etiopiska judar som ska smugglas ut och skickas vidare till Israel under nästan exakt samma period i historien.

Israelerna har i omgångar bedrivit sådan här verksamhet i olika varianter för att få ut människor med judiskt ursprung ur exempelvis Etiopien och Jemen. Om man får tro den här skildringen så var aktiviteterna för att rädda dem i Etiopien under ett pågående inbördeskrig av det mer dramatiska slaget. Till att börja med går ett uppdrag, lett av ett par oförvägna agenter med begränsade resurser, en smula snett och leder inte längre än till ett flyktingläger i Sudan. En av dem är tveksam till att fortsätta verksamheten medan den andre är ständigt rastlös och gör upp planer för hur man ska kunna gå vidare. Bekanta grepp från filmer byggda på verklig bakgrund; kampen för att övertala överordnade att satsa på en djärv plan utan garantier för succé. Fokus på individer med framåtanda och lite lagom galenskap. En knivsudd skuldkänslor för att man inte tillbringar tillräckligt mycket tid med familjen. Ett montage eller snabbt avklarad sekvens om hur ett för ändamålet passande team samlas ihop. Och med dagens måttstock måste man kanske lägga in en varning för det som ibland kallas white saviour syndrom. Även om nu både räddare och räddade har den judiska bakgrunden gemensam.

Filmarna vill bevisligen framhålla en heroisk aktion under svåra omständigheter och ”Red Sea Diving Resort” utstrålar inte oväntat en viss påtaglig patriotism. Samtidigt vill de säga något om flyktingsituationen i världen överhuvudtaget. Den är ju inte så mycket bättre i dag än för 40 år sedan. Dödligt allvar, med arméförband och gerillor i Etiopien och Sudan som massakrerar civila, förstärker bilden av att insatserna är höga. Samtidigt anas just en ”Argo”-aktig attityd av att när så är möjligt poängtera de mer komiska inslagen i upplägget. Hur man startar ett strandhotell i Sudan som täckmantel för smuggelverksamheten. På soundtracket strös en och annan åttiotalshit med grupper som Duran Duran och Imagination ut för att påminna om vad som var populärt under perioden. Låt vara att låtarna som används ibland släpptes några år senare, men sådana detaljer behöver vi ju inte häkta upp oss på.

Verklighetsbakgrund alltså. Sista minuten-räddningar och tillspetsade situationer, samt en del högst endimensionella karaktärer gör att jag tvivlar på att absolut allt är bokstavligen sant. Vilket det sällan är i sådana här sammanhang. Men det ska i alla fall stämma att tusentals personer forslades över sundet från Nordafrika till det som av åtminstone de berörda kallades Det förlovade landet under den här tiden. Konflikter uppstår även inom gruppen som driver aktionen. Offer krävs. Den målinriktade israeliske agenten Ari (Chris Evans) står oftast i centrum, medan en man som tar bevisligen minst lika stora risker, Kabede (Michael Kenneth Williams från ”The Wire”) reduceras till en biroll. Filmens olika berättarmässiga prioriteringar kan definitivt diskuteras. Men redan i startgroparna kastas vi in i elden, följt av en återuppbyggnadsfas som drar ut mer på tiden innan det tar fart och rör sig fram mot en nagelbitaravslutning där alla klassiska thrilleringredienser klämts in. I förbifarten tecknas en bakgrund av situationen i Nordafrika och Mellanöstern under tiden som beskrivs. Och Greg Kinnear i rollen som en åtminstone på ytan lätt cynisk amerikansk ambassadtjänsteman får tillfälle att säga ”fucking shalom”. Typ. Bara en sådan sak.

© Johan Lindahl
2019-09-22

©Netflix

Originaltitel: The Red Sea Diving Resort
Kanada, 2019
Regi: Gideon Raff
Med: Chris Evans, Alessandro Nivola, Michael Kenneth Williams, Greg Kinnear, Ben Kingsley, Mark Ivanir, Brett Williams, Haley Bennett, Michiel Huisman, Alex Hassell, Thabo Bopape, Chris Chalk

Genre: Drama, Historia, Thriller
Svensk biopremiär: 2019-07-31
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |