Murder Mystery (2019)

För all del. Om du har tid över.

2 russin

Jag förstår ungefär precis. Vad de är ute efter. Såsom uppväxt med att ha plöjt igenom en strid ström Agatha Christie-deckare och annat i samma anda, så gillar jag premissen. En liten pastisch på gamla hederliga mordmysterier i whodunnitgenren med omnejd. Den här gången känns det fifty-fifty, simpelt sammanfattat. Hälften klaffar och hälften missar. Riktigt roligt en handfull gånger, småputtrigt och småspännande däremellan, när det inte planar ut i ett förutsägbart mönster. Hela poängen med genren är ju att hålla oss i ovisshet och ständigt bjuda på nya överraskningar. Visst kommer några vildsinta vändningar, men det handlar inte så mycket om allmän rimlighet eller godtagbar psykologi utan om konsten att krångla till det för sakens skull.

Startsträckan är väl i och för sig den största stötestenen. Det känns lite för genretypiskt och schematiskt när New York-polisen som inte kunnat erkänna för sin fru hårfrisörskan att han aldrig passerat proven för att komma upp sig i karriären, till slut tar med sig samma fru på en efterlängtad semester i Europa. Adam Sandler är väldigt sandlersk och gör sin patenterade pellejöns, en lagom nedtryckt men i grunden godhjärtad figur. Han gör inte särskilt mycket nytt av den och som grundbult i storyn lyfter det aldrig riktigt. Jennifer Aniston som hans fru är skarpare i konturerna och har fått rappare repliker i deras återkommande verbala drabbningar.

Paret är alltså på väg till Europa. På planet får de en inbjudan till något lyxigare och mer lockande än deras ursprungliga resplan. De hänger på och hamnar, som titeln antyder, mitt i ett mordmysterium i en synnerligen förmögen familj. En eklektisk skara släktingar och bekantskaper är misstänkta, men så blir även nykomlingarna som bara råkade vara där. Eller var det en tillfällighet? Från en lyxjakt till lika fashionabla miljöer i södra Frankrike och norra Italien snurrar storyn vidare på ett ganska trivsamt sätt utan att egentligen tillföra genren så mycket. Det mest medryckande blir faktiskt en biljakt i slutskedet. Helhetsintrycket är att mycket av det som träffar rätt syns i trailern och andelen transportsträckor omkring höjdpunkterna sänker det totala intrycket. Men för all del, det har sin charm. Och kanske kan ge inspiration till andras semesterplaner, bara man ser till att hålla sig borta från erbjudanden som är för bra för att vara sanna. Eller aktivt söka efter sådana om man tror att det kan ge äktenskapet en kick.

© Johan Lindahl
2019-07-07

©Netflix

Originaltitel: Murder Mystery
USA, 2019
Regi: Kyle Newacheck
Med: Adam Sandler, Jennifer Aniston, Luke Evans, Gemma Arterton, David Walliams, Dany Boon, John Kani, Adeel Akhtar, Ólafur Darri Ólafsson, Luis Gerardo Méndez, Shioli Kutsuna, Terence Stamp

Genre: Action, Komedi, Kriminalfilm
Svensk biopremiär: 2019-06-14
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |