Ripper: Letter from Hell (2001)

Ett irriterande dåligt hantverk

0 russin

"Ripper: Letter from Hell" är en ny film av det klassiska slasherstuket, efter det maner som sattes av filmer som "Fredagen den 13:e" i början av 80-talet. Det finns teorier om filmgenrer i allmänhet som säger att en viss genre får sin höjdpunkt och sedan sjunker i popularitet. Ett nyvaknande för genren blir parodier på densamma och först därefter kan nya, seriösa, filmer i genren få en marknad. Slashergenren kan väl sägas ha fått sina parodier i och med "Scream"- och "Scary Movie"-serierna och genren skulle alltså vara redo för en nytändning. Det kanske stämmer men det är inte "Ripper..." som kommer att gå till historien som genrens vändpunkt. Den kommer nämligen inte att gå till historien alls...

Enklare slasherfilmer bygger mycket på fasta element i stil med "Jag tror jag går ensam ner i den mörka källaren trots att det finns en galen mördare i huset" och "Ripper..." följer regelboken till punkt och pricka. Men skaparna av filmen måste ha haft en suddig kopia av sagda bok, för även om alla ingredienserna är vederbörligen avbockade får ingen av dem önskad effekt. Filmen försöker uppenbarligen vara skrämmande och inte ironisk men resultatet är så övertydligt formelbundet att man nästan inte kan låta bli att skratta åt försöket. Åtminstone i början innan man börjar gäspa och sucka för att till slut bara bli irriterad åt det synnerligen klantiga hantverk som filmen är.

Molly Keller (A.J. Cook från "The Virgin Suicides") stötte som trettonåring på en seriemördare som dödade alla hennes klasskamrater på en skolutflykt. För att bearbeta detta trauma studerar hon några år senare patologi och profilering av seriemördare. Läraren på kursen, som naturligtvis har ett diffust förflutet, tillämpar en annorlunda pedagogik som mest verkar gå ut på att skrämma upp studenterna. Klasskamraterna ser osedvanligt bra ut och har naturligtvis en typisk övertro på sin egen förmåga att lösa brott bättre än polisen redan efter en veckas studier samt har uppenbarligen en diffus känsla för etik och moral. I skuggorna kring Molly finns också en gravt rubbad polis vars huvudsakliga syfte är att bli misstänkt som möjlig mördare. Det är nämligen så att Mollys kurskamrater börjar mördas en efter en. Vem hade kunnat tro det? För att ytterligare öka spänningen verkar mördaren kopiera hantverket av världens kanske mest kända seriemördare, Jack the Ripper. Till synes obesvärade av att det är deras kompisar som mördas bestämmer sig gruppen för att försöka lösa gåtan om vem mördaren kan vara. Kan det kanske till och med vara så att det är en i gruppen som står bakom morden? Huh, hur ska detta sluta...? Tja, inte särskilt intressant kan man konstatera tidigt i filmen.

"Ripper..." är en film som inte ens är duglig nog att hamna på videohyllan, långt mindre på några biografdukar. Naturligtvis kan man se den som ett lustigt recept med slasherfilmingredienser men filmen är varken underhållande eller välgjord nog att vara värd 113 minuter av någons liv. Inga russin är allt den någonsin kan få.

© Andreas Hallgren
2001-09-24

Originaltitel: Ripper: Letter from Hell
Kanada / Storbritannien, 2001
Regi: John Eyres
Med: A.J. Cook, Bruce Payne, Jürgen Prochnow, Kelly Brook m.fl.

Genre: Thriller, Skräck     

Dela |