Gold (2016)

Mäktiga miljöer och McConaughey som amerikansk antihjälte

3 russin

1981 i Nevada. Firman prospekterar och letar möjligheter till nya rikedomar. Populär sysselsättning under 1980-talet - och kanske inte bara då. Hopp ett antal år framåt i tiden och investeringarna verkar gå trögt, i en historia som ska vara baserad på något som verkligen hänt. Möjligen ganska fritt återgivet, som det kan vara. Gruvbranschen är hård. Det går upp och ner. Men en bokstavlig dröm om Indonesien kanske kan förändra saker och få lyckan att vända?

Regissören till ”Gold” gjorde en gång i tiden ”Syriana” och skrev manus till Steven Soderberghs ”Traffic”. Storslagna, ambitiösa epos med många spelare inblandade. Sedan gjorde han inte lika mycket väsen av sig och verkade nästan ha gått under jorden under ett drygt decennium. Så bara det faktum att han, alltså Stephen Gaghan, är inblandad gjorde mig nyfiken på en film som annars närmast försvunnit i flödet.

En exploratör, äventyrlig utvinnare med svårigheter att hitta sponsorer möter en finansiär som i princip är bankrutt. De tror på samma sak, samma potential men tror de ens på varandra? Raska ryck och febrilt flaxande mellan världsdelar. Processen är igång men det går inte direkt på räls omgående. Ståtliga grönskande djungler, en regnskog som gör skäl för sitt namn. Rikliga vattenströmmar från ovan, men att hitta en lönande glimmande åder visar sig vara svårare. Och så lite malaria på det. Men det är klart att någonting mer kommer att hända för att det ska bli en film. Ett reellt fynd. Sedan är frågan vad det kommer att leda till. När hjulen börjar rotera och förmögenheter hägrar vill fler ha en del av kakan. Kommer de stora fiskarna att äta de mindre?

Matthew McConaughey är här sitt mest oglamourösa, osnygga jag som en man med stora drömmar men som inte alltid inser när han är ute på alltför djupt vatten. En Leading Man vi inte riktigt vet vad vi ska göra med. Beundra eller bara undra över? Han balanseras, åtminstone synbart, av den mer behärskade affärspartnern och geologen spelad av Edgar Ramírez. Men allt snurrar allt fortare, likt excesserna i ”Wolf of Wall Street”. En rövarhistoria från 30 år tillbaka, vars exakta sanningshalt jag inte vet mycket om och gärna skulle jämföra med hur det framställs här.

Så, en huvudperson med en stolt familjehistoria i företagsvärlden i en smula desperat jakt på att själv återskapa den amerikanska drömmen och bokstavligen bryta ny mark. Inte självklart enkel att tycka om, vilket hans flickvän verkligen försöker göra. Hon måste verkligen ha mycket kärlek i sig för att klara av den här cirkusen. Vilket hon inte alltid gör. Filmen har dock ett flöde, en rytm och väl vald ljudräls med musikval som bär den förbi tänkbara avgrunder och möjliga longörer. Oavsett vad som drog regissör Gaghan till den här storyn har han gjort något tillräckligt vildsint och egensinnigt av det för att det skulle vara mödan värt.

© Johan Lindahl
2019-04-13


DVD / Blu-ray

Regissör och manusförfattare berättar på blåstråleutgåvan i korthet om filmens tillkomst. Projektet tog tid att sjösätta och få stöd för, fram till att McConaughey tog sig an huvudrollen. Gaghan är ganska öppenhjärtig med att han hörde talas om projektet flera gånger innan han själv verkligen blev erbjuden att regissera. Även en kort överblick över inspelningsplatserna i Nevada, New York och inte minst den thailändska djungeln som stand-in för Indonesien. Som av någon anledning innebar en serie logistiska utmaningar och spännande väderfenomen. McConaughey beskriver sin rollfigur Kenny Wells. Kolleger beskriver hans professionalism och vilja att gå upp i vikt med mera - sådant som brukar uppskattas i filmcirklar. Filmen kan även ses med kommentarsspår av regissören, vilket jag dock inte gjort hittills.
Film © 2016 BBP GOLD, LLC. All Rights Reserved.
På toppen. Genombrottet är här och nu ska miljonerna rulla in...

Film © 2016 BBP GOLD, LLC. All Rights Reserved.
...men vägen dit är lång och full av prövningar.

Originaltitel: Gold
USA, 2016
Regi: Stephen Gaghan
Med: Matthew McConaughey, Edgar Ramírez, Bryce Dallas Howard, Corey Stoll, Toby Kebbell, Bill Camp, Joshua Harto, Timothy Simons, Craig T. Nelson, Rachael Taylor, Stacy Keach, Bruce Greenwood, Jirayu Tantrakul

Genre: Äventyr, Drama
Svensk biopremiär: 2017-03-03
Hemmabio: 2017-07-17
Teman: Livet i djungeln


Ingår i följande teman


Livet i djungeln

     

Dela |