Close (2019)

Close, but no… complete closure

2 russin

Mödrar och döttrar. Eller ännu hellre styvmödrar och döttrar. Klassiskt ämne. Inte alltid föremål för klassiskt seglivade berättelser eller filmer. Men konceptet är som sagt populärt och många känner sig kallade att bidra till kanon.

En coverversion av Kate Bushs ”Running up that Hill”. Hedervärt eller helgerån? Det serveras i alla fall till förtexterna genom bandet Candy Says försorg. Så dags har vi redan fått etablerat att Noomi Rapace vet hur man försvarar sig själv och andra i utsatta situationer, i en scen som kunde varit hämtad från serien ”Strike Back”. Sedan tilldelas hon ett uppdrag av en annan karaktär än det vanliga. Tillfällig livvakt åt dottern till en nyss avliden industrimagnat, vars andra hustru (Indira Varma från ”Game of Thrones” med mera) nu håller i tömmarna och verkar ha ett spänt förhållande till styvdottern.

Till Marocko. Och ett säkerhetshus där ingenting ont ska kunna hända. I princip. Naturligtvis anländer ovälkomna beväpnade besökare. Och så är jakten igång. Liksom chansen att utveckla systerskap mellan helt olika personlighetstyper, samtidigt som frågan om vem som egentligen vill åt arvtagerskan ska bidra till att hålla spänningen uppe. Och det gör det väl också. Filmen blir aldrig särskilt originell i sin genre men den hittar instick och små utvägar från det total standardiserade tillräckligt ofta för att helt enkelt vara acceptabelt underhållande i en och en halv timme.

Våldet är oftast av den fysiskt kännbara typen, ganska skickligt iscensatt och skalar bort en del av artficiella känsla som många actionfilmer i dag lider av. De närmast inblandade tvingas också att genomgå vissa karaktärsförändringar och lära sig sina respektive läxor längs vägen. De tre kvinnornas inbördes relation är motorn. Männen i sammanhanget är antingen hantlangare, rådgivare, konkurrerande koncernledare, korrupta poliser eller något annat mer funktionellt för att få handlingen att skrida framåt.

Även om livvakten Sam (Rapace) öppnar sig efterhand och går från tillknäppt stridsmaskin till att visa mer personlighet, så är det nog ändå Sophie Nélisse i rollen som rikemansdottern Zoe som får visa flest nyanser och vara filmens emotionella hjärta. Något att snurra kring i en hård värld. Annars är ”Close” en i stort sett anständig actionthriller med ansatser till något mer, som stannar i upphoppet.

© Johan Lindahl
2019-01-27

©Jewson Film/Netflix

Originaltitel: Close
Storbritannien/USA, 2019
Regi: Vicky Jewson
Med: Noomi Rapace, Sophie Nélisse, Indira Varma, Sargon Yelda, Robin Kermode, Akin Gazi, Olivia Jewson, Abdellatif Chaouqi

Genre: Action, Thriller
Svensk biopremiär: 2019-01-18
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |