Till alla killar jag har gillat (2018)

Hemliga kärleksbrev på vift skapar komplikationer och nya insikter

3 russin

De skulle bara fejka lite. Men det är inte alltid så enkelt. Upprinnelsen är att den blyga väluppfostrade Lara Jean (Lana Condor) en gång skrivit ett antal kärleksbrev till olika pojkar i olika perioder; brev som omsorgsfullt författats, vikts, klistrats in i kuvert och adresserats. Men aldrig skickats iväg. De har stannat i en låda i en garderob. Nu har de på något sätt sluppit ut. Anden är ute ur asken.

En direkt konsekvens blir att av en serie sammansatta skäl försöka ge sken av ett förhållande, i en skriftligt stadfäst överenskommelse med lacrosse-virtuosen och tjejmagneten Peter (Noah Centineo), en av grabbarna som fått brevet skickat till sig. Logiken i allt detta är komplicerad, precis som tonåringar i allmänhet plägar vara, om tillgängliga uppslagsverk i ämnet är att lita på. Och det blir inte enklare. Filmen i sig är ganska charmig och lagom insiktsfull. Det handlar om systerskap och vänskap, familjeband och färska förhållanden. Och om att våga sig ut ur sin egen bekvämlighetszon, ni vet. Sådant där som så många filmer i all välmening vill övertyga oss om att det kan vara fördelaktigt för den personliga utvecklingen. Och det kanske det är.

Filmen lever också högt på en dynamisk insats av Lana Condor som den unga, intelligenta - och inte alltid så oskyldiga som hon själv och andra kan förledas tro - Lara Jean. Som sig bör i sammanhanget finns en förståndig fadersfigur personifierad av John Corbett, som porträtterat en försvarlig del fostrare/ledare/mentorer i familjevänliga filmer. Överhuvudtaget fungerar den här filmen och känns… real. Man kan tro på de här vilsna ungdomarna och deras irrfärder. Ett antal bekanta narrativa stapelvaror planteras längs vägen, absolut. Men känslan av verklighetskontakt och omtanke om både karaktärerna och publiken går aldrig förlorad. Om inte annat bevisas härmed alltså att även den yngre generationen ibland faktiskt skriver riktiga brev. Med papper och penna. I alla fall när det är meningen att ingen egentligen ska läsa det som skrivits.

© Johan Lindahl
2018-09-23

@Netflix

Originaltitel: To All the Boys I've Loved Before
USA, 2018
Regi: Susan Johnson
Med: Lana Condor, Noah Centineo, Janel Parrish, Anna Cathcart, Israel Broussard, Andrew Bachelor, Trezzo Mahoro, Madeleine Arthur, Emilija Baranac, John Corbett

Genre: Drama, Romantik
Svensk biopremiär: 2018-08-17
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |