Oregerlig (2017)

Delvis överhettad men spännande politisk thriller

3 russin

En president är död. Hans hustru, rikets första dam, är plötsligt misstänkt för dådet och väljer att försvinna. Med vissa förhinder. Sålunda ljuder det allt annat än subtila och försiktiga startskottet för mexikanska serien ”Ingobernable” - vilket på svenska närmast alltså kan översättas med ”Oregerlig”, seriens officiella svenska titel på Netflix där den lanseras. Och det fortsätter vara en rafflande historia med många turer. Ibland med karaktär av TV-såpa, men framförallt en thriller med politisk bakgrund och som inte ger en alltför smickrande bild av Mexikos politiska kultur och rättssystem.

I huvudrollen ser vi Kate del Castillo som är en av de mer bekanta nunorna i mexikansk film överhuvudtaget. Hon har även setts i en del internationella produktioner som ”Svarta nejlikan” och ”Bordertown”. Och hennes roll som president fru kräver en hel del. Det här är drama med stort D. Som i melodrama och ständigt uppblossande nya konflikter utöver och inom de redan existerande. Klassklyftor och våld, möjligen sanktionerat av samhället. Konspirationer och kopplingar till den norra grannens underrättelsetjänst. Hemliga tortyrcentra och överhuvudtaget en härva där det är svårt att veta vem man ska lita på överhuvudtaget. Och kan vi ens ha förtroende för huvudpersonen och hennes hederliga avsikter?

”Oregerlig” har vissa brister och ibland en kanske överhettad ton, men är samtidigt sällan trist eller händelselös. Fram till sista avsnittet var jag själv osäker på om det här var tänkt som en avslutad historia, eller som något med en tänkt fortsättning. Av allt att döma är det det senare som gäller. Det ska alltså finnas mer att berätta. Men vad?

© Johan Lindahl
2017-10-14

©Netflix/Argos Producciones
En första dam på flykt. Varför? Och vart ska hon ta vägen?

Originaltitel: Ingobernable
Mexiko, 2017
Regi: Pedro Pablo Ibarra
Med: Kate del Castillo, Eréndira Ibarra, Erik Hayser, Álvaro Guerrero, María del Carmen Farias, Marco Treviño, Marianna Burelli, Alicia Jaziz, Alessio Valentini, Fernando Luján, Aida López, Alberto Guerra

Genre: Drama, Kriminalfilm, Mystery, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Netflix

Relaterat ur russinbloggen
2018-09-16: Pressad presidentänka fortsätter fighten i ”Oregerlig”


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |