Captain America: The First Avenger (2011)

Rejäl presentation av rekorderlig hjälte

3 russin

Tanige och sjuklige Steve Rogers (en skickligt datorförspinkad Chris Evans) försöker efter Pearl Harbor envist ta värvning, men förkastas ständigt av hälsoskäl. Det handlar inte om honom, hävdar han till bäste vännen "Bucky", utan om plikt.

En forskare som flytt från Tyskland ser ett perfekt försöksobjekt för det serum han utvecklat; en person med potential att förbli en god man även om man förlänas fantastisk styrka. Hårdingarna i armén är skeptiska, men han visar sig förtjäna förtroendet. 'Granatscenen' är en perfekt presentation av karaktären, som efter lyckad förvandling testkör den nya kroppen genom att jaga ifatt en mördare och rädda ett barn.

Det innebär tyvärr inte att han får ge sig av till kriget med en gång. Istället ser de en perfekt posterpojke för att sälja krigsobligationer, något han lojalt ger sig hän även om det inte riktigt var vad han hoppats på. Och till slut skickas han till Europa, om än som medlem i ett pepp-team som ska underhålla trupperna. Kontrasten mellan reklamkampanjerna på hemmaplan och mötet med utmattade soldater i Europa är snyggt och slående skildrad. Och här dyker plötsligt chansen, nej plikten, att träda till strid upp. Äntligen får Captain America sann nytta av sin potential.

Evans är perfekt castad som rättrådig hjälte. Tommy Lee Jones är precis som vanligt, vilket funkar utmärkt här. Hayley Atwell är agent Carter, brysk och vacker brittisk agent som sedan fick egen serie, tillsammans med vällustingsgeniet Howard Stark, Iron Mans pappa).

Johann Schmidt, a.k.a. 'Red Skull' är resultatet av det första testet av serumet - som förstärker allt hos försökspersonen, inklusive ondska. Hans avdelning Hydra lever sitt eget liv i Tredje riket. Hugo Weaving tar i från tårna som bombastisk skurk med storhetsvansinne. "Större än Hitler", som han inte officiellt presenterar sig, men helt klart tycker att han är. Med hjälp den 'tessaract' han i prologen lägger beslag på skapar han vapen med potential att förändra allt.

Upplagt för kraftmätning i en välskriven film med bra balans mellan action och uppbyggnad. Det är en lyckad presentation av en karaktär som med sin rättrådighet och sina tydligt avgränsade krafter (inga färgglada kraftstrålar, skepnadsbytande eller teleporterande) på sätt och vis är den ultimata superhjälten.

© Anders Lindahl
2021-06-08

© Marvel

© Marvel
Agent Carter

© Marvel

Originaltitel: Captain America: The First Avenger
USA, 2011
Regi: Joe Johnston
Med: Chris Evans, Hugo Weaving, Tommy Lee Jones, Hayley Atwell, Sebastian Stan, Dominic Cooper, Stanley Tucci, Toby Jones

Genre: Action, Äventyr
Teman: Andra världskriget Andra världskrigsveckan 2021 Marvel Cinematic Universe Superhjältar


Ingår i följande teman


Andra världskriget

Andra världskrigsveckan 2021

Marvel Cinematic Universe

Superhjältar

     

Dela |