Doctor Strange (2016)

Avancerade effekter i alltför enkel historia

3 russin

Arrogant läkargeni blir skadad i bilolycka och söker sig till magin i desperat jakt på bot. Han hittar mycket mer än han söker i en metafysisk men ganska fysisk historia som på något sätt ska rymmas tillsammans med Thor, Hulken och de andra. Tja, de har ju lyckats hittills med att sammanfoga hjältar som egentligen inte borde funka i samma universum så det finns väl plats för en till. Ny i Marvel Cinematic Universe, ett påfund som jag måste medge att jag hunnit blivit ganska förtjust i, är även regisserande Scott Derrickson, mest känd för skräckfilmer som "Sinister".

Doktorn spelas, om du lyckats missa det, av Benedict Cumberbatch som ibland (men alltför sällan) får flexa riktiga skådismuskler i rollen som doktor Stephen Strange. Han är på toppen av sin karriär när han voltar med vrålåket och skadar händerna. Kirurgkarriären över? Aldrig! När inget annat hjälper får han vittring på ett ställe i Nepal där allt är möjligt.

Tilda Swinton är ett oväntat men ganska lyckat val som uråldrig men rynkfri mästare. Hon lär honom inte bara att böja rumtiden och skapa genvägsportaler mellan fjärran platser utan försöker också leja honom att försvara jorden mot de onda krafter som finns. Avengers, förklarar hon, tar hand om den fysiska världen men det räcker inte alltid. Hög tid är det också att utöka mästargalleriet med ett geni som snabbt lär sig allt det nya, för en tidigare lärling (Mads Mikkelsen) jobbar hårt på att bjuda in multiversums farligaste väsen till vår värld. Han tycker att det är en bra idé och får rentav tillfälle att förklara varför, i en ganska intressant frestarscen.

"Tiden är en skymf."

När superhjältefilmer är tydliga, och den här är väldigt tydlig, är de också gärna lite för bekanta. Ekon av "The Matrix" (även musikaliska) möter Harry Potter för de lite äldre och "Inception"-vrickade rumsförvrängningar. Men ingen av dessa var ju först med sina historier och kanske var serien, skapad av Stan Lee (Cameo? Check!) och Jack Kirby på 60-talet, rentav en ganska originell tolkning av gamla myter och teman på sin tid. Jag har inte läst den och vet inte vad manusförfattarna plockat varifrån. Resultatet är hur som helst något som känns väldigt hemtamt trots att alla koncept ställs på ända.

Den levande manteln piggar upp men har för liten roll. En riktigt fet tiden-flyter-bakåt-scen sätter effektmaskineriet och tittarens uppfattningsförmåga på prov och inbjuder till omtittningar. Det gör också en alldeles stolligt snygg men svårgreppbar scen där halva London får en speedad MC Escher-makeover.

Men det den har i visuell intensitet saknar filmen i dramatisk dito. Insatserna är skyhöga men ingen, inte ens doktorn själv, gör någon särskilt spännande egen resa. Som karaktär är han ganska grovhuggen, det typiska självförhävande geniet som får lära sig att världen är mer mystisk än han tror. Där stannar det. Chiwetel Ejiofor, Mads Mikkelsen och Rachel McAdams är bra skådisar men deras roller känns lika enkelt tillyxade som stora delar av handlingen. Det känns överraskande ljummet, alltihop. Till och med en potentiellt omskakande uppoffringsscen avhandlas för ytligt för att riktigt höja pulsen.

Vetenskapsprat injiceras också lite ytligt i magikonceptet, men tillför inget och släpps snart helt. Humorn är på relativt svag nivå för MCU. Kvar finns de där effekterna och potentiellt oerhört omvälvande koncept som de nu måste hålla på kreativ sparlåga för att inte alla de andra hjältarnas bestyr ska bli helt irrelevanta. Något de i och för sig tränat på ett tag med Thor och Loke.

Men det är deras huvudvärk. Det blir, trots gnället, en trea till "Doctor Strange", som givetvis är en underhållande tripp om man inte väntar sig för mycket. Men Marvelstudion kan leverera bättre än så här.

© Anders Lindahl
2017-03-13


Tack till Disney för recensionsexemplar
© 2017 MARVEL

© 2017 MARVEL
Inget öppnar ögonen som en astralkroppsresa genom dimensionerna.

Originaltitel: Doctor Strange
USA, 2016
Regi: Scott Derrickson
Med: Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams

Genre: Action, Äventyr, Sci-fi
Svensk biopremiär: 2016-10-28
Hemmabio: 2017-03-20
Teman: Marvel Cinematic Universe Superhjältar


Ingår i följande teman


Marvel Cinematic Universe

Superhjältar

     

Dela |