Bloodline - säsong 2 (2016)

Fortsätter förföra och förskräcka

4 russin

Rayburn. Oh, those Rayburns. Det finns ingen hejd på hur långt den här familjesåpan kan dras. Ursäkta, jag menar den här suveräna familjemelodramen som man tycker borde kunna ta slut när som helst. Allt måste krascha. Familjen är ju i fritt fall, eller hur? Klanen är på väg mot sin undergång. Men nej, på något vis hankar de sig vidare. Och själv är jag inte säker på vad jag ska känna eller tänka om dem. Förtjänar de att fortsätta klara sig undan rättvisan eller inte? Det här är ju inte precis en serie om svart och vitt och skarpa gränsdragningar, mellan rätt och fel, eller goda och onda.

För er som händelsevis inte sett den första säsongen (och det är väl ändå större delen av mänskligheten) så gör det först. Det här är en av Netflix mest ambitiösa och helt enkelt bästa egna produktioner så här långt. De tar sin tid på sig, ja. Det kan tyckas som om den ibland står still och stampar, men det är egentligen sällan särskilt länge. När den är som mest känslomässigt intensiv och spänningen som tätast så är det något av det allra mest intensivt påträngande som går att se i TV-formatet just nu.

Andra säsongen tilldrar sig i efterdyningarna av ett traumatiskt ögonblick och en synnerligen tragisk upplösning på det ödesdrama som påbörjades i den första vändan. Klanen har reducerats och det kunde tyckas oundvikligt, särskilt eftersom avgörande element av upplösningen påannonserades tidigt i flash forwards. Men hur skulle det gå till och exakt vad var den utlösande orsaken? I slutet av säsongen introducerades också en ny person, en familjemedlem vars existens de flesta övriga familjemedlemmar inte kände till överhuvudtaget. Så vad vi får nu är dels fortsättningen på deras vidare öden och äventyr, men även förklarande tillbakablickar. Som om det inte vore sorgligt nog redan, så tillför de här nya insikterna en ny botten och gör egentligen allting en aning värre.

Döden hälsar på med jämna mellanrum, men det är inte mer våldsamt än nöden kräver från ett narrativt perspektiv. Vi bara anar att sakernas tillstånd, för att serien överhuvudtaget ska kunna fortsätta, kommer att förvärras och att de som anser sig relativt oskyldiga inte kommer att fortsätta vara det om de ska klara sig genom elddopet. Sedan är den ständiga frågan alltid hur logisk en sådan här berättelse är. Hur rimligt verkar handlingsmönstren och de åtgärder som vidtas? Så mycket av det som händer känns som om det skulle kunnat undvikas. Men så är det ju med många konflikter i världen, i större och mindre skala. Hur naiv är matriarken och änkan Rayburn som driver sitt pensionat och ser tillbaka på ett liv i en stormig men ändå framgångsrik och ansedd familj? Hon tycks ana mer än hon fått veta om det som avslutade förra säsongen och resulterade i förlusten av ett av hennes barn. Men hon försöker ändå hålla ihop något som för oss utifrån ser ut att vara ohållbart.

Hur smart är det egentligen av John Rayburn, sonen som ser ut att vara ledargestalten och den som hela tiden ska ta ansvar, att kandidera till posten som sheriff i den pressade situation där han befinner sig? Det leder i alla fall till fler förvecklingar och provocerar fram fler akuta problemlösningar, men räcker de till för att dölja gamla synder? Och hur länge ska de syskon som är invigda i det mörkaste av det mörka, kunna stå emot yttre och inre tryck utan att tappa fattningen? Frågorna äro många. Framför allt är det ändå en fröjd mitt i all den här misären att följa dialogerna och de verbala slagväxlingarna, de dolska blickarna och de outtalade sanningarna som alltid lurar strax under ytan. Det känns inte precis som en filmad turistbroschyr för den här illustra landsändan nu heller, men fortfarande är det förfärande vackert när kameran vilar över landskap, strandkanter och öppna vattnen, de gröna lummiga skogarna och man nästan kan andas in atmosfären. ”Bloodline” fortsätter vara en serie som förför och förskräcker.

© Johan Lindahl
2017-02-25

Originaltitel: Bloodline - Season 2
USA, 2016
Regi: Ed Bianchi Michael Morris m fl
Skapare/show runner: Glenn Kessler Todd A. Kessler Daniel Zelman
Med: Kyle Chandler, Linda Cardellini, Norbert Leo Butz, Jacinda Barrett, Jamie McShane, Enrique Murciano, Katie Finneran, Sissy Spacek, Ben Mendelsohn, Glenn Morshower, David Zayas, Owen Teague, Andrea Riseborough, John Leguizamo, Chloë Sevigny, Beau Bridges

Genre: Drama, Thriller, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Netflix

Relaterat: Bloodline (2015)

Relaterat ur russinbloggen
2017-05-28: Studie av familj i fritt fall fortsätter i ”Bloodline”


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |