Narcos - säsong 2 (2016)

Jakten på djävulen ger nya insikter

4 russin

- När man väl ser djävulen blir man besviken.

Visdomar från fältet. Andra vändan av Netflix storslagna och som regel spännande serie ”Narcos” tar vid ungefär exakt där den första slutade. Då befann vi oss mitt i en av många situationer där den för en tid obestridde knarkbaronen av Colombia, Pablo Escobar, befann sig i trångmål och tycktes vara på väg mot slutet av sin regenttid. Men, spoiler alert, han är alltjämt kvar i leken. Och fortsätter vara centralfiguren i dramat. Om det nu inte är den amerikanske DEA-agenten Steve Murphy som borde betraktas som huvudperson. Denne är i alla fall fortsatt berättare och vår ciceron genom den här perioden i nutidshistorien. Vilket mer exakt innebär, i det här läget, tidigt 1990-tal.

Mammor. Hur är det? Bakom varje framgångsrik kriminell figur står en fostrande fadersgestalt som lett honom in på den här banan, eller? I ”Narcos” är det snarare Escobars förhållande till sin alltid lika stödjande moder som är intressant i familjerelationshänseende. För henne, liksom till synes för många colombianer, inte minst i Medellin, är han under den här perioden en hjälte. Vi får mer och mer bilden av att det är hon som verkligen har format honom och hans livsval. Ett slags triangeldrama, en kamp om uppmärksamheten och lojaliteten pågår i hushållet. Det vill säga en dragkamp mellan modern och Pablos lika hängivna hustru Tata. Svärmorssyndromet draget till sin spets! Bland allt annat man kan nagelfara och analysera i den här serien märks ett tydligt fokus på familjen och de allra närmaste kring den sjunkande skutan, för från och med nu handlar det inte helt oväntat om vägen neråt. Vi vet, eller borde efter väldigt enkla historiska efterforskningar, veta hur det slutade för just honom. Om inte, välj själv om du vill kolla dessa basfakta eller inte.

Storyn kan jämföras med andra omtalade uppgångar och fall i världshistorien. En man som tar sig till toppen från enkel bakgrund och skaffar sig många fiender men också allierade och under en tid tycks ha en hel armé till sitt förfogande. Affärerna går tidvis helt enkelt strålande och man hystar in högar av sedlar. Bokstavligen. Detta samtidigt som en våldsspiral skruvas upp och intensifieras. Man kan ha många åsikter om sanningshalten och den eventuella glamouriseringen av Escobar och andra i samma bransch. Serien tar också risken att stämplas som ännu en spektakulär saga om hur jänkarna kommer ner till ett labilt latinamerikanskt land och ställer saker till rätta med fast hand. Den kan beskyllas för att vara våldsförhärligande. Eller såpaaktig. Moraliskt ambivalent. Ja, det finns många möjligheter. Men jag gillar de stora penseldragen och även förkärleken för detaljer och komplexiteter. Det här är trots allt inte en enkel berättelse om framgång, eller rakt av onda mot goda. Det finns så många spelare på banan. Escobar blir en fascinerande figur, en för vissa heroisk men också hämndlysten och ofta hänsynslös person. Mer och mer tragisk, ensam och suktande efter något som han aldrig lyckas uppnå. Total acceptans och och kärlek från hela folket. Varför inte vinna hela världen?

Den amerikanska inblandningen i dramat skildras heller inte med någon simpel glamouriserad glans. En röd tråd fortsätter att vara motsättningar mellan antinarkotikabyråns representanter DEA och underrrättelseorganet CIA:s folk på plats. Metoderna som används av colombianska armen är kanske inte helt kosher heller. Och än smutsigare blir det när de paramilitära högerextremistbröderna Castaño blandar sig i leken i samarbete med Escobars främsta konkurrenter Cali-kartellen. Det här är en våldsam tid. Och den kräver offer. Berättaren Murphy blir allt mer sardonisk och desillusionerad, som om han inte vore ganska krass redan från början. Men drivkraften finns där. Ett mål att uppnå. Samtidigt inte ens anstränger sig seriemakarna för att göra honom till den mest intressanta karaktären i sammanhanget. Han tycks inte ha så många lager egentligen. De har istället tilldelats hans kollega Javier Peña, utmärkt spelad av Pedro Pascal, även känd som Oberyn Martell i ”Game of Thrones”. Peña är ett slags passionerad pragmatiker, som har en moralisk kärna men samtidigt är beredd att ta genvägar. Han ställs också inför några rejäla etiska dilemman och svåra beslut.

Brasilianaren Wagner Moura fortsätter också att imponera på mig med sin på många sätt, så vitt jag kan bedöma, porträttlika prestation som Pablo Escobar. Men hans roll fördjupas också av just det nämnda utrymme som ges till hans relation med den närmaste familjen, där inte minst Paulina Gaitan i rollen som hustrun Tata är mycket uttrycksfull. Det här är också en serie där vi rör oss verkligen från slott till koja i snabba drag. Presidenter och professionella hitmen. Gatans barn. Slumområden och de allmänt slitna kvarteren där beundran för en uppstickare som Pablo kan bli begriplig, för att han utmanar systemet. Majestätiska landskap med grönska och vulkaner. Lantegendomar både dränkta i lyx och sådana mer normala med vanlig enkel boskap som grund för brödfödan. Här finns visuell variation och sociala perspektiv.

Dramatiskt då? Jo, det är kanske inte precis lika fängslande hela tiden som jag upplevde den första säsongen vara. Jag kan ha mina reservationer mot en viss vajande angelägenhetsgrad. Men det fortsätter vara ett av de mest övertygande och myllrande epos som presenterats på TV de senaste åren. Det sägs inte vara helt över än. Och slutskedet, de skälvande slutmomenten i den här säsongen antyder vad det kan komma att handla om närmast. Det är ju inte så att den här handeln och fenomenet med droganvändning och dess distribution är något ur det förflutna. Det bara antar olika former.

© Johan Lindahl
2016-11-19


Junta med järngänget. Som kommer att krympa en smula under Pablo Escobars sista strid mot staten och alla andra fiender han skaffat sig genom åren.

Originaltitel: Narcos - Season 2
USA, 2016
Regi: Gerardo Naranjo Andrés Baiz Josef Kubota Wladyka
Skapare/show runner: Carlo Bernard Doug Miro Chris Brancato José Padilha Eric Newman
Med: Wagner Moura, Boyd Holbrook, Pedro Pascal, Paulina Gaitan, Raúl Méndez, Jorge Monterrosa, Paulina García, Diego Cataño, Julián Díaz, Joanna Christie, Bruno Bichir, Leynar Gomez, Cristina Umaña, Eric Lange, Florencia Lozano, Damián Alcázar, Stephanie Sigman, Alberto Ammann, Maurice Compte

Genre: Drama, Historia, Kriminalfilm, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Netflix

Relaterat: Narcos (2015)

Relaterat ur russinbloggen
2017-09-23: Ny säsong av ”Narcos” med flera nyheter


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |