Bad Neighbours 2 (2016)

Jätterolig!

4 russin

"Bad Neighbours"-filmerna ingår i en kategori av komedier som fått ett starkt uppsving på senare år: om ganska nyblivna föräldrar som inte riktigt vill bli vuxna. Seth Rogen slog ju talande nog igenom i ”På smällen”. I kvällstidningskrönikor är fenomenet något att ondgöra sig över, men i komedins värld är det tacksamt stoff och ganska befriande att se.

Förra gången var det ett collegegäng anförda av superfestaren Teddy (Zac Efron) i huset bredvid som störde friden för paret Radner, och lockade fram deras mest omogna sida. Situationen den här gången är att de tu ska flytta. För att affären ska fullbordas får ingenting skrämma bort de nya ägarna under en månad, och de kan titta in när som helst. Detta samtidigt som en trio collegetjejer beslutar sig för att grunda sin egen studentförening i det nu lediga grannhuset. Omständigheterna gör att de får benägen hjälp av Teddy, som inte riktigt lyckats eller velat bli vuxen än.

Volymen är hög och skämten ofta grova men tonen sympatisk. Att Teddy måste hitta ett nytt hem för att den kompis han bor hos ska gifta sig med sin pojkvän är inte en slump, särskilt när det skildras med så mycket hjärta som här. Det är ett Budskap i förbigående. Huvudbudskapet i filmen är att tjejer ska ha rätt att ha kul på sina egna villkor, i motsats till på de frat parties som manliga studenter organiserar.

- It was super rapey, beskriver en tjej festen där de tre lär känna varandra, och även om uttrycket är roligt så finns det allvar bakom.

För att få sin husaffär att gå i lås måste Radners hejda ett projekt de egentligen respekterar. Däri filmens moraliska dilemma, som inte alls hindrar den från att vara minst lika rolig som ettan. Och som verkligen inte ska tolkas som att den är moraliserande på något som helst annat vis. Maken till avspänd attityd får man leta efter. Krockkuddescenen må vara höjdpunkten men att döma av min garvfaktor är den i väldigt gott sällskap. Parets envetna oförstående när mäklaren pratar om 'escrow', det löpande skämtet med olämpliga barnleksaker, cyklande minioner ... Zac Efron har tonvis med självdistans och Rose Byrne är fortfarande ett perfekt komplement till Rogen i en avspänt jämlik relation.

En skitrolig komedi, helt enkelt, med en eller två saker att säga. Det är inte illa det.

© Anders Lindahl
2016-10-15


Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionskopia


Originaltitel: Bad Neighbours 2: Sorority rising
USA, 2016
Regi: Nicholas Stoller
Med: Seth Rogen, Zac Efron, Rose Byrne, Chloë Grace Moretz, Dave Franco, Ike Barinholtz

Genre: Komedi
Hemmabio: 2016-10-03

Relaterat: Bad Neighbours (2014) På smällen (2007)     

Dela |