Captain America: Civil War (2016)

Dålig stämning, bra Marvel

4 russin

Marvel Cinematic Universe är ett ambitiöst, ibland förvirrande och enormt underhållande tilltag. På något sätt lyckas de hålla ihop alltihopa trots att filmerna kan ha lite olika ton beroende på vilken av hjältarna som står i fokus.

I den andra filmen med Captain America som huvudperson fick vi veta att mäktiga säkerhetsorganisationen S.H.I.E.L.D. ovetande gått Hydras ärenden i alla år och så när lurades att ge denna ondskefulla organisation enorm makt. Steve (kaptenen, alltså) hann också inse att Bucky, hans barndomsvän och vapenbroder från andra världskriget, fortfarande levde men moddats om till superlegosoldat i ondskans tjänst, samt få en ny vän i form av "Falcon".

Här börjar det som en Bondfilm, med den actionspäckade uppföljningen på ett par lösa trådar från tvåan. Romanov och Sam (också kända som Black Widow och Falcon) är på skurkjakt med Steve i Lagos, med benägen hjälp av Wanda, den psykokinetiska tjejen från "Avengers: Age of Ultron". Det smäller en del, för att uttrycka det försiktigt.

Rumlow, flitigt återkommande hejduk för Hydra i del 2, berättar lite mer om Bucky innan han försöker ta med sig Steve i döden, något Wanda lyckas förhindra på bekostnad av många andra människors liv. Detta blir upptakten till två av filmens största teman: jakten på Bucky och det faktum att Avengers-teamets metoder kan ha ödesdigra konsekvenser. Ja, här tar de faktiskt upp förstörelsen de lämnar i sina spår, och att vissa ser motsvarigheten till mänskliga kärnvapen där andra ser hjältar. Och kärnvapen måste kontrolleras. Det blir inte mindre tillspetsat av att det är just Bucky som ses på övervakningskamerorna när ett FN-möte om att sätta Avengers under överstatlig kontroll utsätts för ett dödligt sprängdåd.

Det är nästan en "riktig" Avengers-film, även om det saknas ett par bjässar för att det ska bli fullt lag. Och de som syns hamnar på varsin sida i en alltmer dramatisk konflikt, med Tony Stark respektive Steve som ledare för varsin falang. I Tonys lag ingår bland annat Vision, hans "Siri" som i förra Avengers-filmen fick mänsklig (nåja) form och märkliga krafter, en nybliven kung som ibland klär ut sig till superkatt samt en något vankelmodig Natasha. Steve å sin sida backas upp av Falcon och Wanda. Och fler ansluter längs vägen, bland annat Ant-Man och en ungdomlig figur som manusförfattarna säkert studsat av glädje över att äntligen få slänga med i mixen.

Det är frustrerande att se vänner med goda avsikter slåss mot varandra men vännernas olika egenskaper ger också makalösa möjligheter till fet film. De använder alla dessa tillgångar i något som på papperet låter som ett rörigt mischmasch men i själva verket fungerar väldigt bra. Dålig stämning, allvar, politik och humor. Det handlar förstås väldigt mycket om Vår Tid. Om att oskyldiga kan dö för att man försöker rädda andra oskyldiga. Saker man trodde att de inte ens reflekterade över när de iscensatte sina spektakulära paradscener där halva städer lyfts eller raseras.

Och det handlar om action. Närstrider och skottlossningar mellan folk som kan saker som inte du kan. Stilen är en lyckad hybrid mellan Bourne-filmerna och Matrix-filmerna. När lagen möts i ett derby på en flygplats uppstår årets förmodligen mest underhållande scen.

Men det här är också en väldigt allvarlig film, där det vanliga gnabbandet superhjältar emellan eskalerar till svårlösta konflikter där alla följer sitt samvete men åt rakt motsatt håll. När den ränksmidande problemkatalysatorns (Daniel Brühl) dunkla avsikter klarnar är det helt i enlighet med resten av filmen en sorglig snarare än Bond-skurkigt megalomansk förklaring som serveras.

Bröderna Russo, som även regisserade "Winter Soldier", fortsätter att balansera stämningen, humorn och allvaret som samexisterat så framgångsrikt i Marvel Cinematic Universe och även jag som knappt läst någon av serierna kan vid det här laget betrakta mig som en ganska lojal fan som ser fram emot nästa del. Jag kanske rentav börjar titta på tv-serierna snart ...

© Anders Lindahl
2016-10-02


Tack till Disney för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

En tvådelad making of ger ytterligare fan service på BD-utgåvan, tillsammans med gag reel och annat förväntat.
©Marvel
Lag Rogers radar upp inför en dust mot några av sina bästa kompisar.

©Marvel
Vän och motståndare på samma gång. Den här gången blir det svårt och krångligt.

Originaltitel: Captain America: Civil War
USA, 2016
Regi: Anthony Russo Joe Russo
Med: Chris Evans, Robert Downey, Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Paul Rudd, Emily VanCamp, Tom Holland, Frank Grillo

Genre: Action, Äventyr
Svensk biopremiär: 2016-04-27
Hemmabio: 2016-10-03
Teman: Marvel Cinematic Universe Superhjältar


Ingår i följande teman


Marvel Cinematic Universe

Superhjältar

     

Dela |