Mr. Robot - Säsong 1 (2015)

Tät stämning vinner över vissa brister

4 russin

Stämning saknas inte, kan man lugnt konstatera. Till musik som känns mer Trent Reznor/Atticus Ross än vad som borde vara lagligt presenterar "producenterna bakom True Detective" Elliot, ett ungt datasnille med social fobi, som dras in i dramatiska händelser.

Parallellt följer vi en svenskfödd streber som söker makt och prestige på ett jätteföretag som Elliot både jobbar för (genom den säkerhetsfirma där han är anställd) och av bland annat personliga skäl försöker krossa. E (i folk- och hackermun "Evil") Corp är nästan en karaktär i sin egen rätt.

När Elliot kör en inre monolog hos psykologen om hur sjuk världen är hör jag starka ekon av Christian Slater i "Pump up the volume", så det känns helt logiskt att Slater också har en viktig roll. Som titelns Mr Robot, ledare för ett gäng hacktivister med höga ambitioner, blir han en mystisk och inte helt frisk mentor som dyker upp titt som tätt.

Länge undrar man: tänker de göra en [Infoga potentiellt spolierande filmnamn i Spoilern]? Elliots kombination av psykologiska besvär och självmedicinering lämnar för övrigt det mesta tolkningsbart. Händer allt/bara en del/inget av det i verkligheten? På nyheterna omnämner någon företaget som "Evil corp" utan att någon reagerar. Liten ledtråd eller stor? Att delar av själva hackandet känns förenklade (det är mycket gissande av lösenord utifrån personliga detaljer), är det förenklingar för tittaren eller tips om att man snarare ska vara skeptisk?

Rami Malek (som bland annat spelade 'Snafu' Shelton i "Pacific" med ungefär samma fängslande underlighet) är mycket bra i huvudrollen. Istället för skyggt stirrande ner i marken möter han den verklighet han inte verkar gilla med vitt uppspärrade ögon och ett kusligt lugn. Martin Wallström fungerar också fint som en vrickad, modern variant av Pete Campbell i "Mad Men" parad med Norman Bateman i "American Psycho". I hemmets lugna, iskalla vrå får han för övrigt prata svenska med sin lika iskalla fru, som i sin tur pratar danska. Elliots bästa vän Angela (Portia Doubleday) har sitt eget drama, också det kopplat till E Corp, med sina egna etiska dilemman.

Hackerkulturen löper som ett mystiskt och kanske lite väl tillspetsat tema. En onödig metavink i en dialog säkrar upp mot (eller inbjuder till) kritik från representanter för densamma. I form av 'tittaren', som Elliot tror sig ha uppfunnit som sin inre confident och pratar förtroligt med, draperas förresten ett extra metalager över alltihop.

Runt halvtid vrids intensiteten upp i ett påtvingat prison break och nämnda "True Detective" gör sig starkare påmind. Ett par chockerande och sinsemellan helt orelaterade mord fortsätter trenden. Men i vissa stillsamt starka stunder känner man att de här spektakulära delarna av historien bara är lockbete för att hålla kvar tittaren i en avskalad serie om trasighet och ensamhet. Om en person som bara kan komma personer inpå livet genom att hacka dem. Och i nästa stund verkar det handla om Vår Värld. Om allt som är fel med den.

"Mr Robot" handlar helt enkelt om väldigt mycket. Och ror iland med en hel del av det. Många idéer känns bekanta, vissa twistar är inte fullt så överraskande, men andra händelser slår till rakt ur döda vinkeln och håller en ständigt osäker. Många karaktärer är minnesvärda antingen i sin nedtonade realism eller genom att vara skruvade. Och så har vi den den där stämningen.

Efter en händelserik final med både nedslående, upplyftande och nymystifierande inslag känns det både intressant och lite frustrerande att det finns en säsong två. Den här hade faktiskt funkat bra som avslutad miniserie. Samtidigt presenterar eller utvecklar de karaktärer och dilemman ända in till eftertexterna så nog finns stoff som väcker nyfikenhet.

Jag gillar den starkt, men ...
Tja. Ibland kan man leva med ett "men".Fotnoter:
Avsnittsnamnen är modern nördnostalgi, utformade som filnamn för olika videoformat. Piratkopieringsmys!

Tyrell Wellick kan tyckas ett ganska amerikanskt namn för en svensktalande streber. Och ska man associera till Blade Runner?

© Anders Lindahl
2016-08-24

© USA Network

Originaltitel: Mr. Robot - Season 1
USA, 2015
Skapare/show runner: Sam Esmail
Med: Rami Malek, Carly Chaikin, Portia Doubleday, Martin Wallström, Christian Slater

Genre: Drama, Thriller

Relaterat: Pump Up the Volume (1990)     

Dela |