Hail, Caesar! (2016)

Spretig? Vem bryr sig!

4 russin

En dag i ett liv leder fram till ett beslut och en insikt om den roll man har att spela. Bara grundplotten är en kliché, och bröderna Coen blandar tusen andra klichéer med sin patenterade egensinnighet i en film som inte alla älskar. Man jag, nästan.

Eddie Mannix, kontrollerat spelad av Josh Brolin, är en principfast problemlösare i efterkrigstidens Hollywood, som skyndar mellan biktstolen och olika krishärdar kopplade till Capitol Pictures hektiska produktionsschema samtidigt som han begrundar ett erbjudande från Lockheed om att arbeta med "allvarliga saker" istället. Tänk "Ray Donovan lite" möter "Barton Fink lite".

De problem han förväntas lösa under en dag blir en ursäkt att iscensätta iscensättandet av vitt skilda scener. En cowboystjärna kastas in i en sofistikerad dramaproduktion, ett storspektakel inte så diskret inspirerat av "Ben-hur" stöter på problem när stjärnan (Clooney) kidnappas av manusförfattande kommunister (vilkas teorier han finner mycket intressanta), en krass vattenbalettstjärna (Johansson) är gravid men ogift och två journalistsystrar (båda spelade av Tilda Swinton) gör livet ännu besvärligare. Michael Gambon agerar som briljant bonus voice-over både för filmen och en av filmerna i filmen.

Jag njuter i fulla drag, faktiskt mer än av folkkära Coen-filmer som "Oh Brother" eller "The Big Lebowski". Känslan i de gamla historiska spektaklen är fångad med glimten i ögat och stor kärlek. När Ralph Fiennes med inledningsvis änglalikt tålamod ska coacha westernstjärnan i en scen helt olämpad för hans begränsade talanger uppnås årets komiska kulmen. Channing Tatum imponerar och överraskar igen, den här gången i ett ambitiöst sång- och steppnummer. För att nämna bara några salvor i ett muntert bombardemang av ambitiösa galenskaper som jag redan vill se om.

Det är roligt, men visst finns det allvar och djup bland dumheterna. Engels och Marx dryftas på en nivå som går långt utanpå namedropping. Fyra religiösa auktoriteter får chansen att kommentera akuratessen i romarfilmen och i förbifarten sammanfatta de svårgreppbara diskussioner kring Jesus natur som förts sedan ... romartiden. En komedi är för bröderna Coen aldrig bara en komedi.

Humor och allvar, alltså. Men mest humor. Och till min lättnad avstår de från ett av sina mindre charmiga knep för att väcka reaktion. Kort om detta i spoilern.


Fotnot:
Christopher Lambert!

© Anders Lindahl
2016-07-21

© Universal

Originaltitel: Hail, Caesar!
USA, 2016
Regi: Ethan Coen Joel Coen
Med: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Channing Tatum, Scarlett Johansson

Genre: Komedi, Politik, Religion/filosofi
Svensk biopremiär: 2016-02-19
Hemmabio: 2016-07-18
Teman: Meta


Ingår i följande teman


Meta

     

Dela |