Hotell Transylvanien 2 (2015)

Lättviktigt men rätt sympatiskt

3 russin

Som har varit fallet med de flesta sentida animerade filmer så uppfattade jag grundidén till "Hotell Transylvanien" som ganska fantasilös, för att sedan känna att själva filmen var helt okej ändå. Och barnen gillade den utan att bli särskilt skrämda, den digra monsterfloran till trots. Mysigt och smålustigt, what's not to like? Kräver du mer, move on ...

I nämnda etta virrade sig en vanlig människa till det hotell i, just det, Transylvanien där Greve Dracula under lång tid erbjudit sagans och sägnens mest skrämmande kreatur en fristad undan människovärldens hat och misstro. Det blev förstås en lärorik upplevelse för alla, som dessutom utmynnade i kärlek mellan slackern Jonathan och vampyrflickan Mavis.

I uppföljaren får de barn.

Morfar Dracula oroar sig från start över den lilla rödtottens brist på monstruösa drag. Är han bara en vanlig människa? När det unga paret ska resa bort på tu man hand och lämnar ungen i morfars omsorg beslutar han göra sitt bästa för att styra upp. Men läskiga skogen är inte läskig längre och på det kollo där han själv lärde sig läskiga ting som barn har en mjukispedagogik tagit över. Det är nästan lite republikansk satir över skildringen av ett kravlöst ställe utan utmaningar.

Månget skämt är krystat, somliga riktigt kul. Tycker jag. Zombieclownen, tex.

Eller Mavis entusiasm inför de mest triviala saker i Kalifornien.

Eller:
- Vet du om att du sa ordet 'morr'?

Eller Greve Draculas oförmåga att använda en pekskärm med sina långa naglar.

Själva dramat kretsar kring allas olika åsikter om vad barnet är och borde vara, och var han ska bo. Kan den hårdnackade Dracke ändra uppfattning? Kanske i skenet av de ännu mer hårdnackade. Finalen är muntert våldsam, om än oblodig, men filmen - denna såväl som ettan - är huvudsakligen sympatisk.

© Anders Lindahl
2016-02-21

© 2015 Sony Pictures Animation Inc.

Originaltitel: Hotel Transylvania 2
USA, 2015
Regi: Genndy Tartakovsky

Genre: Animation, Barnfilm
Hemmabio: 2016-02-22
Teman: Vampyrer Zombies


Ingår i följande teman


Vampyrer

Zombies

     

Dela |