Welcome to Me (2014)

Wiig lyser i lågbudgetsatir

3 russin

Skruvad slice of life-komedi - eller dramedi? Lätt absurd, inkännande och oförutsägbar. Alice är inte riktigt som de flesta andra. Hon har en diagnos - som i någonstans på den manodepressiva skalan. Närmast borderline, men ’vem kan hänga med’ som hon uttrycker det. Tvångsmässigt beteendemönster, fixering vid vilken mat man bör och inte bör äta. Problem med vanlig social interaktion, oförmåga att läsa av andra människor - det är några av symtomen, som kanske borde innefatta ännu bredare diagnoser, men det är jag inte full kapabel att avgöra.

Ett lotteri. Storvinst. 86 miljoner dollar, typ. Plötsligt är hon en vinnare och hamnar i rampljuset, som hon inte riktigt kan hantera. Men med några miljoner att gödsla med är allt möjligt. En egen talkshow på en konkursmässig lokal TV-station i desperat behov av inkomster, till exempel. Så… ”Välkommen till mig” är ett faktum. En studioshow med Alice i centrum. Självfixerad, ohämmad och till synes omöjlig att kontrollera. Stationspersonalen är ständigt på helspänn, men något slår an i galenskapen. Som den urspårade Howard ”I’m mad as hell and I can’t take it anymore” Beale i Sidney Lumets klassiker ”Network”, med flera freakshow-framgångar, fiktiva och verkliga.

Kristen Wiig är känd för sina aviga, absurda karaktärer i Saturday Night Live och andra komedisammanhang, som ”Bridesmaids”, ”Walk Hard” med mycket mera - snart även aktuell i nyversionen av ”Ghostbusters”. Hon är i stort sett perfekt i rollen som Alice, i en film som kanske i sig är inte är en perfekt polerad pärla men ändå rullar på med satirisk precision under större delen av sin knappa en och en halva timme. Alice må ha en påfrestande personlighet, men är samtidigt lätt att sympatisera med. Vid sidan av Wiig är det Linda Cardellini (kanske lättast igenkänd från serier som ”Cityakuten” och nyligen aktuella ”Bloodline”) som fått den mest matnyttiga rollen som bästa väninnan Gina.

Konceptet som helhet kanske inte låter så lockande, men det finns något avväpnande allmänmänskligt och tilltalande här trots allt. Och som sagt, Kristen Wiig är lite lagom lysande i en roll det vore så lätt att trampa fel med.

© Johan Lindahl
2016-01-17

Film © 2013 Welcome To Me, LLC. All Rights Reserved
Förtroliga samtal.

Film © 2013 Welcome To Me, LLC. All Rights Reserved
Förtrolighet i större skala - hur fungerar det?

Originaltitel: Welcome to Me
USA/Australien, 2014
Regi: Shira Piven
Med: Kristen Wiig, Wes Bentley, Linda Cardellini, Joan Cusack, Jennifer Jason Leigh, Thomas Mann, James Marsden, Tim Robbins, Alan Tudyk, Loretta Devine, Kulap Vilaysack

Genre: Drama, Komedi
Hemmabio: 2015-08-17
Teman: Meta


Ingår i följande teman


Meta

     

Dela |