Terminator: Genisys (2015)

Överambitiös historia - underambitiös atmosfär?

2 russin

- Old. Not obsolete.

Arnold har åldrats. Så ock hans paradcyborg T-800. Vilket förklaras i en film som vill förklara mycket. Och sedan förvirra oss igen. Och igen. ”Terminator: Genisys” är en klyvande upplevelse, mer sensationslysten än sinnesvidgande. Mer upptagen med att vända och vrida på alla de storymässiga möjligheterna och vränga förväntningarna ut och in - mellan en försvarlig dos explosioner, vilda jakter och handgemäng - än att bygga upp en atmosfär. Eller åtminstone försöka återskapa den som en gång byggdes upp.

Men det är ju inte den här femte installationen av konceptet först med; att dumpa den domedagsdoftande tunga stämningen från ettan och tvåan. Förfallet började redan i trean och det är några år sedan. Vilket påminner om att Arnold först lanserades i den här skepnaden för över 30 år sedan. Och att det redan gått - jo, faktiskt - snart ett kvartssekel sedan den då tekniskt banbrytande ”Terminator 2: Judgment Day” slog världen med häpnad. Tänka sig. Sedan dess har teknologier och tillkrånglade berättarstrukturer utvecklats, eller i varje fall blivit en folksport i filmvärlden att vältra sig i. På gott och ont. Frågan är om Terminatorn själv utvecklats tillräckligt mycket för att vara sina föregångare, sina förfäder, värdig.

Vi kan börja med att klargöra utgångspunkten för den här versionen. Eller låta bli. Tidsresor ingår dock. Förändrade förutsättningar i olika tidsaxlar på grund av tidigare kända och nyetablerade resor mellan årtal som vi sett beröras förut och nu får sällskap av några till. Hur spännande blir det? Det beror på personerna som reser. Och nu spelas av en hoper nya nunor, med undantag för gamle Arnie.

De tillåts skämta en del. Kanske för mycket, på bekostnad av att visa verkliga insikter om vad som står på spel och lyckosamt projicera en realistisk nivå av inlevelse. Möjligen med reservation för Emilia Clarke som rider på framgångsvågen som drottning Daenerys i ”Game of Thrones” och har en naturlig karisma till att börja med. Jai Courtney utstrålar inte precis samma, för ändamålet lämpliga, kombination av desperation och dödsföraktande målmedvetenhet som Michael Biehn i motsvarande roll (Sarahs skyddsängel Kyle Reese) första gången det begav sig, anno 1984. Och rollfiguren John Connor (Jason Clarke)… Här blir det svårt att jämföra överhuvudtaget. Möjligen då med Christian Bales uppenbarelse i ”Terminator Salvation”, en dystopi jag vill minnas mig inte ha uppfattat som ett totalt sammanbrott, men ändå har väldigt vaga minnesbilder ifrån. Här har den framtida (eller numera nutida) upprorsledaren en betydelsefull närvaro. Men vem är han egentligen? Och hur lyckad är den här utformningen av honom?

Om man kan glömma bagaget och bara se ”Genisys” som en fartfylld science fiction/action med glimten i ögat är det inte två helt bortkastade timmar. Gjord till synes inte bara för utan även av personer med begränsat uppmärksamhetsspann, händer det något i princip hela tiden. Som en del av en omhuldad svit som påverkat miljoner människor i någon mån och skapat en helt egen mytologi blir det mer problematiskt. Besvärande, kanske rentav opassande om jag vill vara riktigt ogin. Så mycket resurser synligt nedplöjda i en film som osar osäker identitet, men ändå är tillräckligt narrativt ambitiös för att inte kunna viftas bort helt och hållet. Jag blir bara inte klok på vad syftet är. Och vilken väg den skulle kunna ta om tanken är att leda till fler uppföljare. Och det verkar nästan löjligt uppenbart manifesterat vara tanken.

© Johan Lindahl
2015-11-15

© 2015 Skydance Productions and Paramount Pictures Corporation.
Emilia - den nya Sarah. Och ett skjutvapen.

© 2015 Skydance Productions and Paramount Pictures Corporation.
Arnie - den nygamle Terminatorn. Och ett skjutvapen.

© 2015 Skydance Productions and Paramount Pictures Corporation.
Maskiner. Och explosioner. Nygammalt nöje i ”Terminator”-universum.

Originaltitel: Terminator Genisys
USA, 2015
Regi: Alan Taylor
Med: Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke, Jason Clarke, Jai Courtney, J.K. Simmons, Dayo Okeniyi, Matt Smith, Courtney B. Vance, Byung-hun Lee, Michael Gladis, Sandrine Holt

Genre: Action, Sci-fi
Teman: Tidsresor

Relaterat: The Terminator (1984) Terminator 2: judgment day (1991) Terminator 3: Rise of the Machines (2003) Terminator: Salvation (2009)


Ingår i följande teman


Tidsresor

     

Dela |