Nothing to Lose (2001)

Pang, Pang och inte mycket mer

1 russin

Om man, som Somchai (Pierre Png) och Gogo (Fresh) i filmen "Nothing to Lose", tänker ta livet av sig, kan man då göra vad som helst utan att ta ansvar för detta? Det är en fråga som ställs och till viss del besvaras i det thailändska brödraparet Danny och Oxide Pangs senaste film. Men någon djupare diskurs i ämnet var varken väntad eller levererad i denna actionladdade och föga karaktärsdrivna film. Ytterligare en del moraliska frågor ställs filmen igenom men de behandlas också med en väldigt styvmoderlig hand. Och varför inte… det är absolut inget fel på en film som är ren underhållning för stunden.

Likt bröderna Pangs tidigare film "Bangkok Dangerous" (1999) uppvisar de en lekfullhet i bildspråket som för tankarna till en ung Robert Rodriguez ("El Mariachi", "Desperado" m.fl.). Det finns ett flertal intressanta och framför allt snygga bilder och scenlösningar i "Nothing to Lose" som visar på såväl ett stort filmintresse som en stor talang för filmskapande. Problemet är dock att Pang inte nöjer sig med den rena underhållningsfilmen utan tycks vilja skapa ett större djup i filmen. På denna front faller talangen på ändan så att det hörs ända till de bakersta raderna i salongen och resultatet blir en film som velar hit och dit utan någon klar riktning. Det blir knappast underhållande i längden, även om enstaka scener lockar till uppdragna mungipor. Ännu mindre väcker den några tankar som dröjer sig kvar när eftertexterna rullat klart.

I min recension av "Bangkok Dangerous" skrev jag att bröderna Pangs nästa film kunde komma att bli riktigt intressant om de fick ordning på manus och berättarstruktur. Det verkar som om jag får vänta ett tag till. Mer än ett russin blir det inte denna gång.

© Andreas Hallgren
2003-01-29Originaltitel: Neung buak neung pen soon
Hongkong / Kina, 2001
Regi: Danny Pang
Med: Pierre Png, Fresh, Yvonne Lim, Niponth Chaisirikul

Genre: Action
Teman: GFF2003


Ingår i följande teman


GFF2003

     

Dela |