Inherent Vice (2014)

Flerdimensionellt flum

3 russin

Kortrecension

Filmer blir inte mycket flummigare än så här. Åtminstone inte amerikanska filmer. Åtminstone inte på den här sidan AD 2000. Eller är den här konstant droginfluerade Gonzo-attityden begränsad till de inblandade snarare än dominerande i själva skildringen av dem?

Det handlar i alla fall om en tid och plats när relativt många människor var lite lagom påverkade av sinnesvidgande (eller -krympande) substanser: Kalifornien 1970. Privatdetektiven ”Doc” Sportello (Joaquin Phoenix) utreder en före detta flickväns försvinnande. Bland annat. Han blir fort insyltad i mer än han räknat med. Och har en nitisk polisutredare (Josh Brolin) hängande över sig. En strid ström av intressanta individer kliver in och ut ur intrigen.

Tempot är inte överdrivet uppskruvat. Och filmen klockar in på närmare två och en halv timme. Det är svårt att se vad som exakt är problemet, men den akuta angelägenhetsgraden växlar. Paul Thomas Anderson (mannen bakom bland annat ”Boogie Nights” och ”Magnolia”) har fastnat för ännu ett gäng udda amerikanska öden och balanserar på gränsen mellan komedi och tragedi. Med en lagom dos psykedelisk drömkaraktär tillsatt. Riktigt konkret raffel uppstår egentligen först i slutskedet.

”Inherent Vice” har många moment, smarta lösningar och egensinniga inslag. Samt inte minst lätt karikerade men ändå flerdimensionella personligheter. Men fallet, de avgränsade händelserna har inte riktigt samma omvälvande tyngd och effekt som i Andersons bästa filmer. Bra, men inte bäst, den här gången.© Johan Lindahl
2015-07-31Originaltitel: Inherent Vice
USA, 2014
Regi: Paul Thomas Anderson
Med: Joaquin Phoenix, Katherine Waterston, Josh Brolin, Eric Roberts, Benicio Del Toro, Joanna Newsom, Serena Scott Thomas, Michael Kenneth Williams, Maya Rudolph, Jena Malone, Owen Wilson, Reese Witherspoon, Martin Short, Elaine Tan

Genre: Drama, Thriller
Hemmabio: 2015-06-29     

Dela |