Nightcrawler (2014)

Rafflande rysare i medial miljö

4 russin

Louis Bloom letar efter sin kallelse. Han är - när vi första gången stiftar hans tvivelaktiga bekantskap - en typ av, enkelt uttryckt, tjuv. Som dock inte ser en tillräckligt lysande framtid eller uppåtgående karriärkurva i de kretsar där han vistas. Men, så råkar han av en tillfällighet komma i vägen för nattens nyhetsjägare; de som lyssnar av polisradion efter allt som brinner eller blöder.

- If it bleeds, it leads, får han lära sig.
Lite av en klyscha det där. Hur väl stämmer det med verkligheten? Tja, i en del medier - ja. Och i USA är allting som vanligt mer tillspetsat, mer ’larger than life’, än här i fortfarande jämförelsevis lugnare lilla Svea. De tuffare mediala tendenserna finns självklart även här, de ambitiösa ambulansjägarna också. Men Louis växer sig snabbt ett nummer större än de flesta kolleger i sin aldrig helt sovande och släckta storstad.
- Jag lär mig fort, upprepar han som ett mantra, i sin extremt målmedvetna jakt på att bli Den Som Levererar Dramatiken in i flest vardagsrum. Han får in en fot på en av Los Angeles nyhetskanaler, den uppenbarligen ’lägst rankade’ i den lokala ligan. Men han får fram några fullträffar och har därmed påkallat redaktören Ninas (Rene Russo) uppmärksamhet. Snart har han henne i princip i sitt våld med utpressningsliknande förhandlingstaktik. Dock, det kan vända fort och han själv kan hamna i underläge igen. Om han inte levererar…

Till hjälp tar han en ung, oprövad och desperat arbetssökande man som får assistera och GPS:a färdvägar i farten, för skräplön. Louis är en slipad herre, med en svada som kan bräcka bergsmassiv. Svår att älska, ofta omöjlig att säga nej till. Assistenten försöker ibland vara samvetets röst men når sällan eller aldrig fram till djupet av Mr Blooms hjärta. Det gör antagligen ingen.

Att det rör sig om tveksam yrkesetik är bara förnamnet. Nattkravlaren gör allt som krävs. En misslyckad mörkerjakt måste kompenseras nästa natt. Flytta på en kropp för bättre bildvinkel? Smyga sig in i ett hus efter skottlossning och dokumentera allt som rör sig, eller slutat röra sig? Allt för scoopet, allt annat är underordnat.

Hur mycket säger det här om massmedier? Något. Inte allt. Sådana ambitioner att ge den ultimata sanningen kan inge film aspirera på att ge. Men den säger en del om vad människor är kapabla till. Vad viljan att lyckas kan mana fram. Och de mekanismer som gör att det här kan vara ett sätt att bli framgångsrik. Publiken. Vi. Behovet av blodspillan? Eller den dramatik som bryter av mot den vanliga lunken? Filmen filosoferar inte explicit mer än nödvändigt. Den undviker att vara för pretentiös, men levererar en punch. Med löpande underliggande, indirekta samhällskommentarer insprängda mellan raderna.

Jake Gyllenhaal är närmast obehagligt intensiv och hängiven i huvudrollen, en tunnelseende terrorist med kameran som vapen. Louis är en man med ett stort hål i själen. Men bryr han sig om varför? Psykotiskt, fanatiskt indoktrinerad nu när han funnit en nisch där han kan bli speciell. Bli Någon. Inget eller ingen får stå i vägen. ”Nightcrawler” blir en rafflande rysare parallellt med en krypande karaktärstudie i medial miljö. Mörka gator lyser upp av kraschade fordon eller mynningar från avlossade eldvapen. Och kamerabelysning. Och ett par glödande ögon som ser allt och samtidigt ingenting.

© Johan Lindahl
2015-05-16

Källa: Noble Entertainment
Ficklampan. Alltid lika effektiv för att förtäta stämningen i stadsmörkerscener.

Källa: Noble Entertainment
Skandalsuccén är ett faktum. Men vad ska säljas in i nästa sändning?

Originaltitel: Nightcrawler
USA, 2014
Regi: Dan Gilroy
Med: Jake Gyllenhaal, Bill Paxton, Rene Russo, Riz Ahmed, James Huang, Eric Lange, Kevin Rahm, Ann Cusack, Carolyn Gilroy

Genre: Drama, Thriller
Teman: Journalister


Ingår i följande teman


Journalister

     

Dela |