Godzilla (2014)

Snyggt, simpelt

2 russin

Kortrecension

Efter ”Monsters” väntade man sig kanske att Gareth Edwards skulle göra något helt eget av Godzilla-konceptet, med fantastisk stämning som bonus. Han levererar på punkt 2, i alla fall ibland. Vad gäller det egensinniga har han, eller Producenterna, gått i rakt motsatt rikning: det här är en hyperklassisk katastroffilm med genrens alla konventioner och repliker. Mänsklig kärnkraft väcker något uråldrigt, en varnare ignoreras och en urgammal kamp tar vid. Klassiska monster återses i ny, häftig tappning med fantastiskt ljudarbete och basljud som får tavlorna att ramla ner från hemmabioväggarna. Och med de lite halvfärdiga och halvklantiga inslag som katastrofgenren gärna för med sig.

Ett spektakel, kort och gott. Vid ett nyckeltillfälle påminns man tydligt om just ”Monsters”, men det blir inte lika fascinerande. Inte ens scenen från den lovande trailern känns lika stämningsfull som den var i mystisk kortform.

Jag vet att filmen ska vara precis så här, men jag är ändå lite besviken. Men snyggt är det. Mycket snyggt.© Anders Lindahl
2015-04-25

Originaltitel: Godzilla
USA / Japan, 2014
Regi: Gareth Edwards
Med: Aaron Taylor-Johnson, Ken Watanabe, Bryan Cranston, Elizabeth Olsen

Genre: Äventyr     

Dela |