My Little Eye (2002)

Hur verkligt vill vi ha det?

3 russin

Real World Visby, Big Brother, "My Little Eye"? Den tredje säsongen av dokusåpan Big Brother har precis dragit igång på Kanal 5. Ett antal nya människor har tagit plats i det förseglade och övervakade huset och den som sist är kvar efter hundra dagar har vunnit en massa pengar. Dokusåpor har dock en begränsad livslängd och för att hålla kvar publiken, och fortsätta dra in reklamintäkter åt tv-bolagen, måste nya koncept tas fram hela tiden.

Idén i "My Little Eye" bygger på Big Brother men har dragits en bit längre. Fem, för varandra helt okända, unga vuxna stängs in i ett gammalt hus mitt i ingenstans. Varenda centimeter av huset täcks av de ständigt vakande kameraögonen och för att vinna prissumman på en miljon dollar måste alla fem vara kvar i huset i ett halvår. Om någon bestämmer sig för att ge upp kommer ingen att få några pengar, vilket ger tillställningen en extra krydda i form av ett ordentligt grupptryck.

För att ytterligare öka på stämningen i huset rotas skelett upp ur de olika personernas förflutna och de blir allt mer hotade av en okänd person som smyger omkring utanför och inne i huset. När de istället för mat får en flaska champagne och en revolver med fem kulor vet man åt vilket håll historien kommer att gå…

Regissören Marc Evans utnyttjar till fullo det medium som skildras och får därigenom tillgång till en mängd olika kameravinklar, klippunkter och skärpeförskjutningar. Dessutom används ofta infraröda kameror vilket ger gröna scener och diaboliskt reflekterade pupiller vilket ökar på den kusliga stämningen i filmen. Att det hela sedan äger rum i ett gammalt hus med knarrande golv, dörrar som slår i vinden och annat som gamla hus i film alltid förses med gör det hela bara ännu bättre.

För jo, "My Little Eye", är faktiskt skrämmande på riktigt vilket är trevligt om man som jag gillar bra skräckfilm. Framåt slutet faller den lite väl lätt in i psykopatstuket och ett visst frossande i blod, men så länge hotet mot personerna i huset är okänt och på avstånd är "My Little Eye" riktigt bra. Före den stora, och kanske inte helt oväntade, twisten är personerna i huset sina egna värsta fiender. Motiven är dolda, avsikterna är otydliga och alla har skäl att misstro alla andra. Både som ren skräckfilm och som kritik av Verklighets-TV är det här, i filmens mitt, som Evans lyckas bäst. Det hela utmynnar sedan i ett ganska standardiserat verk som fortfarande fungerar habilt men som inte känns riktigt lika intressant längre.

"My Little Eye" är en helt funktionsduglig film, som ibland fungerar bättre och ibland sämre. Som modern skräckfilm betraktat ligger den över medelsnittet, men konkurrensen i den genren är tyvärr inte så hård för tillfället. Betyget, som blir en trea, känns ganska givet.

© Andreas Hallgren
2003-01-29


My Little Eye, Marc Evans

Originaltitel: My Little Eye
Storbritannien/USA/Frankrike, 2002
Regi: Marc Evans
Med: Sean Cw Johnson, Kris Lemche, Stephen O'Reilly, Laura Regan, Jennifer Sky m.fl.

Genre: Drama, Skräck
Svensk biopremiär: 2003-06-27
Teman: GFF2003


Ingår i följande teman


GFF2003

     

Dela |