Money Train (1995)

Trista typer i snabba tåg

1 russin

Det som öppnade mina ögon för den här filmen var inte storyn, regissören, eller skådisarna. Det som verkligen överraskade med Money Train var det faktum att skådespelarnas förnamn stod på filmaffischen istället för deras efternamn, så istället för det gamla vanliga Harrelson och Snipes så stod det Woody och Wesley. Överraskande va? Det tråkiga med denna observation är trots allt att den är det mest överraskande med hela filmen.

Money Train är ett hopkok av filmer som "Speed, "Die Hard" och oräkneliga antal skräpactionrullar. Woody och Wesley spelar två bröder som jobbar som säkerhetsvakter på tunnelbanan. En av dem är tuff men hederlig, den andra är inte så tuff men har dragit på sig spelskulder och är en allmän looser. Looserbrorsan bestämmer sig således för att gå över lagens gräns och råna pengatåget som kommer fullt lastat med pengar som tunnelbanan bringat in under veckan.

För att kunna rättfärdiga sitt möjligtvis lite intressanta tilltag att göra om hjältarna till bovar så har regissören Joseph Ruben försett tunnelbanan med en alldeles absurdt endimensionellt ond chef (Robert Blake) - givetvis med en fet cigarr i mungipan. Chefen skyr inte några medel, inte ens sina passagerares liv, för att få tillbaka pengarna. Genom att övertydligt göra deras elaka boss till en karikatyr på Svarte Petter så förblir ju Woood och Wesley goda trots att de stulit flera miljoner och dubbelmoralens Hollywood kan gå och lägga sig med gott samvete.

Således spolieras ett tilltag som skulle kunna blivit intressant. Intressant kunde också mellanspelen, där Woody och Wesley hamnar i svartsjukedrama över en ny kvinnlig polis (uselt spelad av Jennifer Lopez) ha blivit om nu manusförfattaren ens tänkt avsluta sitt lilla sidospår på ett någorlunda vettigt sätt istället för att låta den rinna ut i sanden.

Effekterna då? De brukar ju kunna rädda en sådan här film. Inte ens på detta område imponerar Money Train. De hisnande jakterna mellan tågen i tunnelbanan är allt utom hisnande och exploderande tåg i tunnelbanan har vi sett bättre i filmer som "Die hard - Hämningslöst" och till och med "End of Days" .

Till syvende och sist så är inte Money Train något att ha. Den är bara bedövande tråkig, inte bara för att alla skådisar verkar ha en dålig dag, utan för att tempot är dåligt balanserat, karaktärerna overkliga, och humorn smaklös och trist. Jag känner mig faktiskt så inspirationslös av filmen att jag inte ens kan hitta på någon käck liten förnedrande avslutningsmening. Så jag slutar väl skriva här helt enkelt....

© Johan Hultgren
2001-04-09Originaltitel: Money Train
USA, 1995
Regi: Joseph Ruben
Med: Wesley Snipes, Woody Harrelson, Jennifer Lopez

Genre: Action     

Dela |