The Look of Love (2013)

Flyhänt men flackande biografi

3 russin

Den sanna historien om en av Englands rikaste män? Imperiet börjar byggas upp under den så kallade ”Swinging London”-eran med hjälp av publikdragande shower och senare även magasinet Men Only som alla utgår från attraktionskraften i, enkelt uttryckt, kvinnlig fägring. Att det i någon mån skulle handla om pornografi förnekas upprepade gånger av huvudpersonen Paul Raymond själv när hans affärsidéer och ideal ifrågasätts i olika sammanhang. Handlar det om exploatering eller frigörelse? Det är ju en period som ofta framställs som väldigt liberal och samhällsomvälvande, det där sena 1960-talet och början på nästa decennium.

Vi fortsätter dock följa Raymonds liv och karriär under ytterligare ett par årtionden, med återkommande hopp fram och tillbaka. Vi får tidigt veta att något tragiskt har drabbat familjen i ett senare skede. Vad har lett fram till detta? Raymond är ingen enkel och friktionsfri personlighet att leva och vistas i närheten av. Men han förefaller åtminstone leva som han lär:
- Normal life is for normal people.
Den livsstilen passar inte alla i hans omgivning, åtminstone inte i längden och han hinner med ett par rejält kraschade relationer med kvinnor längs vägen. Liksom otaliga affärer vid sidan av. Barn som hamnar på distans, dekadens, droger och vilda fester. Först är det väldigt rapsodiskt berättat, med stora svepande rörelser framåt innan filmen hittar en mer behaglig rytm och begripligt berättande för oss i ämnet oinsatta.

Som helhet är detta ett snyggt och flyhänt hantverk men lite för flackande. Så mycket ska hinnas med innan tempot efterhand saktar ner och tillåter innehållet att anta fylligare former. Och som en konsumentupplysning; som ämnet kan antyda innehåller ”The Look of Love” flitigt med erotiska inslag, eller åtminstone visuellt explicita iscensättningar av ekivoka föreställningar med lättklädda eller helt oklädda damer i framträdande positioner. Så ock en serie sängkammarscener, vilket sammantaget skapar en viss övermättnad efter ett tag.

Rutinerade regissören Michael Winterbottom har lyckats med det grundläggande, att återskapa fashionabla miljöer från förr och förmedla en medryckande historia om en man som ser ut att ha allt, men ändå lider av en tomhet inombords. Hmmm… Har vi sett den sensmoralen förr? Steve Coogan är också bra på den behärskade inneboende tragikomiken i huvudrollen. Dock - Winterbottom har definitivt släppt ifrån sig en del mer djupsinniga och passionerade produktioner förut. Den här korsbefruktningen mellan ”Boogie Nights” och ”Mrs Henderson Presents” doftar någonstan lite för mycket av… Ja, är det ett rent beställningsjobb? Och i så fall på vems begäran?

© Johan Lindahl
2014-01-29Originaltitel: The Look of Love
Storbritannien/USA, 2013
Regi: Michael Winterbottom
Med: Steve Coogan, Imogen Poots, Anna Friel, David Walliams, Kieran O'Brien, Betsy Rose, James Lance, Tamsin Egerton

Genre: Drama, Romantik, Sex
Hemmabio: 2014-07-09
Teman: GIFF2014


Ingår i följande teman


GIFF2014

     

Dela |