Elysium (2013)

Rafflande men inte riktigt i nivå med...

3 russin

Än en gång har vi sett framtiden. Och den är inte vacker. Åtminstone inte för de flesta…

Året är den här gången 2154 och livet på jorden representeras av dammiga kåkstäder, osande av misär. Det kontrasteras mot de högre klassernas lyxliv på en artificiell himlakropp i hjulform som svävar hägrande i skyn ovanför de stackars satarna som fått stanna kvar på en alltmer utmärglad, utarmad jord. Blomkamp impregnerar de 99 procentens livsrum med samma obarmhärtiga omgivningar som utomjordingarnas ghetto i hans genombrottsfilm ”District 9”.

Huvudpersonen Max (Matt Damon) framstår snarast som en antihjälte - en löneslav i Los Angeles bland andra relativt lyckligt lottade. Han kunde ha varit helt utan… allt. Det är alltså en smutsig, fattig och kaotisk framtid som målas upp effektivt och estetiskt medvetet oattraktivt. Oceanen mellan dessa förutsättningar och de förmögnas förhållanden på rymdstationen Elysium är slående. Däruppe frodas den skapade grönskan kring kliniskt vitkalkade villor, allt styrt av välklädda män och kvinnor vid sina terminaler. De som olagligt försöker ta sig upp riskerar att skjutas ner på order av den hårdföra försvarsministern Delacourt (en myndigt kallhamrad Jodie Foster). Hon har sina torpeder, sin egen agenda och söker ännu mer makt.

Max hamnar i ett desperat läge och åtar sig ett uppdrag av tidigare kumpaner i den kriminella världen och från den punkten, knappt halvvägs in i filmen, är det i princip non-stop action som gäller på gott och ont. Dödliga sammandrabbningar och en darwinistisk kamp om överlevnad tar vid. Vår ciceron är en man som i första hand vill förlänga sin egen ganska otacksamma existens när han ser den hotad, men i processen även kan få större betydelse än så.

Här finns inga döda punkter direkt. Men efterhand rör sig berättelsen mot ganska givna mål. Frågorna är vem som vinner till slut, vem som är mest anpassad och vilka som kommer att tjäna på utgången. De priviligierade få - eller den undertryckta majoriteten. Ja, filmen ställer frågor och väcker omedelbara associationer till dagens dilemman som migration och resursfördelning. Det är en action/scifi/dystopi med hjärtat på rätta stället, men ibland i behov av nedtaggning och fler oaser av kontemplation i kakofonin.

Helheten är dock en av de bättre framtidsorienterade skapelserna i sitt slag på senare år. Men det är inte riktigt i nivå med… ”District 9”.

© Johan Lindahl
2014-01-09


DVD / Blu-ray

BluRay-utgåvan ser inte oväntat bra ut visuellt. Här finns också en del extramaterial om inspelningen i Vancouver och Mexico City, samt inte minst mycket om de tekniska detaljerna och finesserna (excesserna?). För de mer än normalintresserade.
© Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
- Jag ska bara kolla kablarna...

© Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
En av de här personerna är relativt osympatisk. Den andra är mer godhjärtad. Försök reda ut vem som är vem.

© Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Meningsskiljaktigheter mitt i viktig kidnappning. Mindre välbetänkt beteende under omständigheterna.

Originaltitel: Elysium
USA, 2013
Regi: Neill Blomkamp
Med: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga, Diego Luna, Wagner Moura, William Fichtner, Brandon Auret, Josh Blacker, Emma Tremblay, Faran Tahir

Genre: Action, Sci-fi
Hemmabio: 2013-12-23     

Dela |