Monsters Inc. (2001)

Charmigt om monster

4 russin

På ett sätt är Pixars filmer som precis alla andra filmer; de presenterar snabbt basläget och går sedan vidare till att berätta om hur allting förändras. Spontant gissar jag att 95 procent av alla filmer som berättar om en okänd och intressant "civilisation" går vidare till att just stöka till i denna civilisation med någon stor omvälvning.

Civilisationen i det här fallet är den dimension, värld eller vad det nu kallas där monstren bor. Monster är inte nödvändigtvis elaka varelser - de verkar faktiskt vara lika människolika till sin natur som de är omänskliga till utseendet - men de skickar sina mest skrämmande medborgare på regelbundna uppdrag till vår värld (eller dimension, eller...) för att skrämma små barn.

Japp, när du eller kanske ditt barn trodde att något otäckt kom ut ur garderoben men visste att det var omöjligt, så var det förmodligen sant. Via ett intrikat system av magiska dörrar kan de ta sig vart de vill i hela världen. Ingen går säker...

Men varför? Jo, de liksom vi behöver elektricitet och inget genererar mer kraft - såvitt de vet - än barnskrik. Så det gäller att skrämma slag på de små så effektivt som möjligt, en verksamhet som särskilt utvalda monster drillas i och arbetar med på heltid, i par med en assistent som hjälper till med logistiken och dörrbytandet. Teamen är berömdheter och listorna med vem som presterar bäst en angelägenhet för hela befolkningen i monsterstaden. Staden är för övrigt allt vi ser av deras värld - om det finns en 'monsterlandsbygd' är det inget som avslöjas här.

Det var väl ungefär här man började förstå att Pixar var här för att stanna och regera. Introt kanske gav ett litet 'oroande' intryck, med sitt stuk hämtat från vanlig tecknad film anno 70-talet, men sedan är det 3D-magi för hela pengen. Den tekniska utmaningen för året var den här gången päls. Specifikt den blå, fladdrande och sig realistiskt beteende päls som pryder skrämmarstjärnan Sulley. När filmen var ny var den tekniska bedriften häpnadsväckande på nästan Gollum-nivå. Hans kollega och bästa vän Mike är som kompensation väldigt enkel. En liten grön boll med ben och armar och ett stort öga, typ. Men med röst av Billy Crystal lyckas han ta ganska mycket plats ändå.

Den ärelystne och relativt otäcke Randall (Steve Buscemi) startar en händelsekedja när han jobbar natt i smyg för att komma förbi Sulley på topplistan. Resultatet blir att ett människobarn, som springer bättre än hon pratar, hamnar i monstrens värld där våra hjältar desperat försöker dölja det inträffade i en sådan där karusell av komplikationer som Pixar bemästrar till fulländning. Det leder, som regelboken tydligt stipulerar, mot en frenetisk och fantastisk final. Och inget ont i det...

"Monsters Inc." lyckas också i sin presentation av monstrens värld, med den sedvanliga blandning av 'allt är annorlunda' och 'det mesta är som hos oss, men med en twist'. Receptet har visat sig fungera, och med en skön dos gags och fantasi blir det en värld man gärna besöker.

© Anders Lindahl
2013-11-10

© Pixar

Originaltitel: Monsters Inc.
USA, 2001
Regi: Pete Docter

Genre: Animation, Barnfilm
Teman: Pixar

Relaterat: Monsters University (2013)


Ingår i följande teman


Pixar

     

Dela |