Godzilla vs. King Kong (1962)

King Kong goes east

2 russin

Det gjordes en hel del Godzilla-filmer i Japan på 60-talet. Det känns ganska långt borta från vårt svenska 60-tal. Medan vi avnjöt Beatles och "Jag är nyfiken Gul", satt japanerna och kollade på filmer om en jättedinosaurie som blåser eld och trampar sönder hus.

Nåväl, "Godzilla vs. King Kong" är ett intressant koncept. Lite öst möter väst. Storyn är halvt obegriplig, en japansk pengakåt reklamman har fått nys om ön där King Kong bor och tänker sig använda den stora apan i kampanjer för läkemedel. Han skickar dit två äventyrliga kollegor som lyckas lungna vildarna på ön genom att bjuda på cigg. För att göra en lång historia kort lyckas kollegorna inte bara få med sig en sovande King Kong på en flotte - utan också överleva en attack från jättebläckfisk som krupit upp på land.

Men ingen räknar förstås med Godzilla som dyker upp från ingenstans och vill sätta apan på plats. Vilda fighter bryter ut mellan de två. Vem som vinner? Ja, det beror tydligen på vilken klippning av filmen du ser, enligt ryktet. Den amerikanska eller japanska. Men erkänn att du är lite nyfiken...

Annars är det ett hopkok av tveksamt skådespeleri och effekter som är risigare än de behövt vara - de få stop-motion-effekter som märks i filmen känns slarviga, och monsterdräkterna - i synnerhet King Kongs - ser inget vidare ut. Men fighten mellan de två klassiska monstren besitter ändå en viss nerv, även om den egentligen utgör en ganska liten del av filmen.

En godkänd Godzilla - men det blev roligare sen, när filmmakarna hittade på egna monster.

© Johan Hultgren
2013-10-31

Originaltitel: Kingu Kongu tai Gojira
Japan, 1962
Regi: Ishirô Honda
Med: Tadao Takashima, Kenji Sahara, Yû Fujiki, Ichirô Arishima

Genre: Action     

Dela |