The Newsroom - säsong 2 (2013)

Intensivt intelligent trots ihållande irritationsmoment

4 russin

Sorkin. Aaron Sorkin. Han har sina styrkor och svagheter, som vi alla mänskliga varelser på denna jord. De respektive sidorna fortsätter manifesteras i andra vändan av hans senaste TV-seriala projekt ”The Newsroom”. Fortfarande irriterar de drag som var största problemet under den första säsongen, men de starka sidorna har snarare blivit mer påtagliga och lyfter dramatiken över de flesta fallgroparna.

Korridorer. Slutna rum där beslut fattas och bestämda viljor krockar. Rappa, ja rent hypereffektiva dialoger av självmedvetna intelligenta individualister som tävlar om att vara Tuppen i en gård full av tuppar. Allt det där är han expert på, Sorkin. När han kommer utanför de ingjutna reviren kan osäkerhet uppstå. Se filmen ”Charlie Wilson's War” som bevismaterial. Men serieformatet passar honom ofta bäst. Både långköraren ”Vita huset” och den för tidigt avsomnade ”Studio 60 on Sunset Strip” har en bredd och medvetenhet om omvärlden som ligger över genomsnittet i åtminstone amerikanskt TV-perspektiv.

För att få de omvittnade bristerna ur vägen, så har de annars klipska och driftiga redaktionsmedlemmarna slående svårigheter att få ihop sina personliga relationer och inte minst kärlekslivet. Det är naturligtvis inget unikt i sig, men de framstår ofta mer som pubertala tonåringar än 20-40-somethings i det fallet. Särskilt kvinnorna. Neurosfaktorn i de scenerna är ofta enerverande hög. De allra bästa avsnitten har i princip rensat ut de privata problemen och koncentrerat sig på nyhetsförmedling, undersökande journalistik och etiska dilemman. Där excellerar Sorkin och serien och låter skådespelarna glänsa ikapp med sina synopsis.

Säsongens röda tråd med en ramhandling som innebär flera hopp i tiden fram och åter, kan skapa förvirring, medvetet eller ej. Men det är där det verkliga köttet finns. Ett riktigt så kallat grävjobb och prestigereportage har någonstans spårat ur. Men hur? Och den storylinjen är säkert inspirerad av diverse verklighetsanknutna fall där även erfarna journalister gått i en fälla, inte lyckats underbygga sina avslöjanden; eller till och med hyllade reportrar som fabulerat och fejkat sina texter. Vad handlar det om här? Täckelset faller i portioner…

Vi stiftar härmed bekantskap med Marcia Gay Harden som en hårdhudad advokat, grillande alla anställda en och en, men det är oklart vem hon egentligen företräder. Och vem som är anklagad för vad. Vi får också lära oss redaktionslingo som ”Red Team” i processen. Det vill säga kolleger som inte är invigda i ett pågående researcharbete utan kallas in i ett senare skede för att ställa kritiska frågor till dem som gjort undersökningsjobbet innan publicering sker.

Gimmicken - eller vad det nu ska kallas - att kalla in Jane Fonda med några episoders mellanrum för en femminuters exercis i att ta över allt luftrum och ställa alla andra i skuggan under en kort men intensiv avhyvling (eller ibland motsatsen) fortsätter och är ett av seriens ess i rockärmen.

Upplägget med att koppla aktiviteten i nyhetskomplexet till verkliga händelser är i stort sett väl genomfört. Det ger en ”edge”, en känsla av närvaro med de bekanta namnen och fenomenen som president Obama, gisslandraman och attacker i Libyen, Tea Party-rörelsen och Occupy Wall Street. Sorkin har inte skapat ett eget parallellt universum av fiktiva figurer som i ”Vita Huset”. Där kunde man ju bara indirekt indikera betydelsen av 9/11, något som här är en ständigt återkommande referenspunkt, även om det inträffade för nu över ett decennium sedan.

Samtidigt är samtliga de personer som serien satt i centrum uppdiktade och kan därmed inte blandas med verkligheten hur som helst. Därför har vi i i alla fall hittills inte sett Obama, Mitt Romney eller andra politiska högdjur i studion med Jeff Daniels snillrike men ofta markerat svårflirtade och temperamentsfulle ankare Will McAvoy. ”The Newsroom” har som alla andra fiktiva skapelser sina handikapp att hantera, men helheten är ändå ett utmärkt exempel på hur en sådan balansgång kan fungera - och underhålla.

© Johan Lindahl
2013-10-27

Photo Credit: Melissa Moseley / HBO. 

Photo Credit: Melissa Moseley / HBO. 

Originaltitel: The Newsroom - Season 2
USA, 2013
Regi: Alan Poul Jeremy Podeswa Lesli Linka Glatter m fl
Med: Jeff Daniels, Emily Mortimer, John Gallagher Jr., Alison Pill, Thomas Sadoski, Dev Patel, Olivia Munn, Sam Waterston, Hamish Linklater, Marcia Gay Harden

Genre: Drama, TV-serie
Teman: Journalister

Relaterat ur russinbloggen
2014-11-12: Smattrande säsongstart för “The Newsroom”


Ingår i följande teman


Journalister

     

Dela |