Man of Steel (2013)

Stridbar men sammanbiten Stålman

3 russin

3D. Fråga mig inte om effekterna var ovanligt sensationella eller under par. Jag har inte precis prioriterat produktioner med den adderade extravagansen och är i princip analfabet på området. Därför handlade inledningen av ”Man of Steel” framförallt om att övervinna tekniken som distraherande faktor och se… djupet.

Är det inte meningen att vi själva ska lägga till den tredje dimensionen? Nu tillförs ändå kanske allt kaos som kastas emot oss något extra av detta lilla tekniska underverk. Det här är både den ljudligaste och mest vacuumpackat visualspäckade skapelse jag sett på mycket länge. Och i små intervaller oväntat tyst och fridsam. Men det är små, små stunder av osannolik nirvana mitt i ett kataklysmiskt katastrofscenario som är det nya normala i Zack Snyders nytolkning av Stålmannen och hans pilgrimsresa mot sin sanna kallelse. Som händelsevis börjar med att rädda hela världen från undergång. Han är 33 år när det ögonblicket infaller. Meditera över detta faktum så länge ni vill - efteråt. Under filmens gång finns det som sagt inte mycket tid för det.

Som seden bjuder startar allt på den avlägsna planeten Krypton. Hotad av energikris, ekologisk kollaps och interna stridigheter. OK, hela det högciviliserade klotet är på väg att rämna mitt itu och ett av de mer framsynta paren skickar sin nyfödde son ut i rymden medan mörkret faller. Fragmentariskt med diverse fram-och-tillbaka i underbarnets uppväxt tecknas bilden av den unge Clark Kent som fostras på en farm i Kansas och uppmanas av adoptivföräldrarna att inte rusa iväg och göra revolution innan han verkligen vet vilken sorts man, det vill säga superman, han är beredd att bli.

Skoltiden är svår om man drabbas av sensory overload på grund av röntgenblick och resultaten av andra väl utvecklade sinnesförnimmande organ. Eller extrem fysisk styrka. Clark sticker ut i mängden hur mycket han än anstränger sig för att smälta in. Och det blir inte enklare. Särskilt inte när den nya hemplaneten får oväntat besök av en gammal bekant till familjen. Forne upprorsmakaren general Zod med besättning har färdats ett antal ljusår genom världsalltet och tar jorden som gisslan för att… ja, just det. Han har en plan. Om filmens första halva bitvis är ett försök till fördjupning och flitig plantering av personligheter, så innehåller den andra knappt några pauser för sådant som andning. Och smällarna som delas ut, uppgörelserna som skildras är av sådan art att det är svårt att mäta insatserna. Superkrafter mot superkrafter. Hyperenergi mot megafrenesi, med maktlösa militärer och för all del några miljoner civila humanoider i korselden. Det är både underhållande anfall på sinnena och en pärs att processa. Är det spännande - egentligen?

Maestro Hans Zimmer verkar ha spetsat sitt eget ”Inception”-soundtrack med några extra steroider och den pompösa pastischen pumpar upp stridsandarna så långt den förmår. Medan den, det måste sägas, mycket meriterade aktörsensemblen kämpar för att göra sig sedd och hörd i kakofonin. Förutom Henry Cavill från ”The Tudors” som en mer respektingivande stålman än sin närmaste föregångare (var nu han tog vägen) så är Amy Adams riktigt på bettet som Lois Lane när manus låter henne vara det - alltså mest i första halvlek. Sedan har vi Crowe, Costner, Lane och för dem som följt serier som ”Vita huset”, ”Battlestar Galactica” och ”Oz” med mera, flera välbekanta nunor i birollsgarnityret. Överhuvudtaget har ”Man of Steel” en väl utvecklad känsla för pondus, innan den tar i för mycket på randen till att spricka.

Däremot saknas en annan dimension vilket gör den mer kylig och teknokratisk än den behöver vara. Zack ”300” Snyders bidrag till den långlivade mytologin är hårdare, hetare och häftigare än föregångarna men hur är det med humorn? En alltför sammanbiten Stålman gör det svårt att skapa magi rakt igenom.

© Johan Lindahl
2013-07-15



Originaltitel: Man of Steel
USA/Kanada/Storbritannien, 2013
Regi: Zack Snyder
Med: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Diane Lane, Russell Crowe, Kevin Costner, Antje Traue, Harry Lennix, Richard Schiff, Christopher Meloni, Ayelet Zurer, Laurence Fishburne, Dylan Sprayberry, Michael Kelly, Alessandro Juliani

Genre: Action, Sci-fi
Svensk biopremiär: 2013-06-26
Hemmabio: 2013-10-23
Teman: Superhjältar

Relaterat: Superman Returns (2006)


Ingår i följande teman


Superhjältar





     

Dela |