Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013)
Splattersaga med mer substanser än substans
Blod och eld. Mer blod och eld. Samt en del spyor, exploderande inälvor och andra stapelvaror i sagans värld - åtminstone i dessa tidevarv av lustfyllt åskådliggörande av… allt.
Det börjar med storyn vi känner igen, ganska raskt avklarad men den slår bryskt an tonen för resten av filmen. Barnen Hans och Greta (som vi av hävd kallar dem i svenska skolsalar och annorstädes) hamnar i en elak häxas våld och prepareras för ugnsbakning, men överlistar den vedervärdiga varelsen och lär sig att en sådan lämpligast avpolletteras genom att ”set her ass on fire”.
De växer upp ännu raskare under de efterföljande förtexterna och gör sig ett namn som häxjägare. I den egenskapen kallas de till Augsburg där borgmästaren och hans undersåtar bekymrar sig över ett antal bortrövade barn. Men familjeföretagets närvaro sker under uttrycklig protest från den prestigefyllde och primitivt tänkande (sällan en lyckad kombination) sheriffen (Peter Stormare i en av sina minst krävande roller någonsin). I processen räddar de en ung kvinna anklagad för häxeri och tampas med en beundrare som kan deras meritlista utan och innan, men är alltför nyfiken för den mer introverte Hansels smak. Syrran är i jämförelse något mer nyanserad och socialt kompetent. Men Jeremy Renner och Gemma Arterton i huvudrollerna möter knappast sina största artistiska utmaningar här, de heller.
Däremot möter deras rollfigurer sin troligtvis värsta motståndare i form av en ovanligt hårdhudad häxa (holländskan Famke Janssen, tidigare sedd i sluga skurkroller eller som superhjälte i exempelvis ”Goldeneye” och ”X-Men”). Längs vägen antar den först väldigt enkelspåriga berättelsen aningen (men verkligen inte mycket) mer komplicerade konturer, med sedelärande stycken som att det kan finnas goda häxor bland alla onda, något som är nytt för Hansel. Som också kämpar med en extrem form av diabetes efter sockerchocken i häxans hus som barn.
Mina förhandskunskaper om filmen har inte direkt höjt mina förväntningar över den realistiska ribban, vilket kan vara en fördel. ”Hansel & Gretel” är en rätt ihålig historia med vissa försonande drag som kan vara underhållande om man accepterar en stunds kravlös gotisk actionfantasi à la ”Van Helsing”. Manus (eller budgeten) har inte räckt till mer än något över 80 minuters splattersaga med fler synliga substanser i omlopp än storymässig substans. Och en knivsudd naturromantik inklämd mellan bataljerna.
© Johan Lindahl2013-06-26
Tack till SF Video för recensionsexemplar