Looper (2012)

Ambitiös action med oanade nyanser

4 russin

Action med ambition. Det händer, allt oftare kanske man vågar hävda. Ibland fungerar det också. Men tidsresor och telekinesi - i samma film? Är inte det att ta i för mycket? ”Looper” lyckas i alla fall blanda samman element från såväl ”Inception” som ”De tolv apornas armé”, ”Carrie” och en hel del annat, utan att blåsa sönder hela konceptet i missriktad längtan efter odödlighet.

I den svenska skolans senaste läroplan är begreppet 'centralt innehåll' ständigt närvarande. Vad är det viktigaste i kunskapsväg för varje moment som genomförs? Så, för att prata pedagogspråk (från en som åtminstone för närvarande fuskar i utbildningsbranschen): vad är det centrala innehållet här? Och i vilken ordning bör det beskrivas? För att bli mest begripligt alltså. Här finns detaljer jag själv inte är 100 procent klar över, men i framtiden kommer i alla fall tidsresor att vara en befintlig teknik. Och olaglig. Maffian använder dock möjligheten för att maila över misshagliga människor till en punkt bakåt i tiden när det är lättare att göra sig av med kvarlevorna av en avdagatagen individ. Taggningstekniken kommer uppenbarligen att avancera framöver. En ung man som arbetar med att utföra detta värv, det vill säga ta emot 'paketen', sikta med skarpladdat vapen och ge dem nådastöten på en avtalad tid och plats är Joe. Han siktar själv inte så långt fram i livet. Säkrast så. Om han själv lever 30 år till är det troligt att han någon gång måste göra slut på sig själv i en äldre upplaga. Och det kan väl försiktigt antydas att ett dilemma av det slaget kommer att infinna sig här.

Action. Tja. Långa stunder är det häftigt och hyperkinetiskt, men lika långa passager är det något radikalt annorlunda, mer subtilt och svävande. Filmen är behagligt befriad från att vilja passa in alltför bekvämt i ett fack. Och nya frågetecken envisas med att planteras ut längs vägen. Love changes everything? Idén att ens öde kan ändras och ta sig nya former är inte ny. Men ”Looper” ger ändå den alltid svårbemästrade konsten att leka med logiken i kronologisk regelbrytning en egen karaktär. Och samspelet mellan Joseph Gordon-Levitt och Bruce Willis som - ja, ni gissade rätt - två olika årgångar eller versioner av samma person, är mer fascinerande (och möjlig att låta sig luras tro på) än jag trodde att det skulle kunna vara, om jag i förväg hade insett att det var en bärande del i det…centrala innehållet.

© Johan Lindahl
2013-04-18


DVD / Blu-ray

Extramaterial om vilken vision av världens framtid som presenteras och visuella utgångspunkter för att visa den. Specialeffekter och sådant, alltså. Och hur går tidsresor till? Varför intresserar de oss? En forskare hävdar att det i princip är möjligt, om jag förstår resonemangen rätt. Och hur fick de Willis och Gordon-Levitt att bli mer lika varandra? En del upprepningar i intervjumaterialet där samma kommentarer dyker upp på flera ställen, ger dock förpackningen ett slarvigare intryck än nödvändigt.
Källa: Noble Entertainment
Bruce on the loose.

Källa: Noble Entertainment
Blunt on the run.

Källa: Noble Entertainment
Serious partytime! Joe tog uppmaningen på bokstavligt allvar.

Originaltitel: Looper
USA/Kin, 2012
Regi: Rian Johnson
Med: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Paul Dano, Noah Segan, Piper Perabo, Jeff Daniels, Pierce Gagnon, Garret Dillahunt, Qing Xu

Genre: Action, Sci-fi, Thriller
Hemmabio: 2013-01-30
Teman: Tidsresor


Ingår i följande teman


Tidsresor

     

Dela |