Äkta människor (2012)

Robotlika människor i svensk framtidsteve

2 russin

Svensk science fiction är vi inte bortskämda med, så ambitionen i teveserien "Äkta människor" ska absolut applåderas. Vi är heller inte alltför bortskämda med bra manus på svenska. Det är vi fortfarande inte.

"Äkta människor" gick i tio delar på SVT under 2012, men jag missade den helt då. Nu har jag istället passat på att se den på en ondemand-tjänst. Först med intresse, därefter mest för att jag ändå sett såpass många, timslånga, avsnitt att jag borde se klart alltihop, och till sist på rent trots.

Det är inte helt världelöst. Långt ifrån faktiskt. Regissörerna Harald Hamrell och Levan Akin har gjort en visuellt snygg och tematiskt udda serie efter Lars Lundströms manus. Men jag kan inte låta blir att lägga till det försvagande tillägget "bra för att vara svenskt".

Det största problemet är längden. Här finns varken en story eller tillräckligt starka karaktärer för att hålla i sammanlagt tio timmar. Hälften hade varit mer än nog och en rejält åtstramad miniserie på en tredjedel av tiden hade kunnat bli riktigt bra.

I den framtid som skildras är robotarna förvillande lika människor, både till utseende och till själ. Tyvärr gäller detsamma omvänt. Vissa skådespelare och rätt mycket dialog är så styltig och stelbent att de mänskliga karaktärerna framstår mer som robotar än robotarna själva. En enstaka lapsus i författarens eller rollbesättarens omdöme hade kunnat gömmas och glömmas bakom en tillfällig skämskudde. Men när både text och utförande, på sina håll, kontinuerligt och utdraget är undermålig blir det rent plågsamt emellanåt.

Nåväl, jag applåderar som sagt ambitionen med serien och hoppas på mer svenskspråkiga inslag i science fiction-/fantasygenren framöver. Men "Äkta människor" kommer dessvärre varken hamna bland favoriterna på mitt konto hos ondemandtjänsten eller stanna särskilt länge i mitt minne.

© Andreas Hallgren
2013-01-11

© SVERIGES TELEVISION AB & MATADOR FILM AB 2012

Originaltitel: Äkta människor
Sverige, 2012
Regi: Harald Hamrell Levan Akin
Med: Andreas Wilson, Lisette Pagler, Pia Halvorsen, Leif Andrée, Johan Paulsen, Natalie Minnevik m.fl.

Genre: Drama, Sci-fi
Svensk biopremiär: 2012-01-22     

Dela |