The Amazing Spider-Man (2012)

Knappast nödvändig

3 russin

'Någon' sa att den här nystarten av Spider-Man-sagan är mycket bättre än Sam Raimis 'mediokra' trilogi. Hmm. Själv tycker jag att Raimis filmer - särskilt de två första - var riktigt lyckade. 'Någon' sa att det här gör för franchisen vad "Batman Begins" gjorde för sin legend. Ajdå. Jag såg just om "Batman Begins" och skämdes å Nolans vägnar över det taffliga manuset och dess krystade plotpoints, och inte minst farbrorn som i två klipp mot slutet säger "It's about to blow!" 'Någons' hyllningar lät mest som varningar i mina öron.

Men visst kan det väl finnas plats för fler tolkningar av den här serien, som jag för övrigt själv aldrig läste som ung även om jag säkert hade gillat den skarpt. En tönt som får superkrafter, what's not to like liksom?

Andrew Garfield borde vid det här laget vara för gammal för att spela high school-grabb men han fixar det på ren begåvning. Hans hemliga kärlek (Emma Stone från "Niceville") heter inte Mary Jane utan Gwen men är förstås tillsammans med ett råskinn som hon närmast måste valla från slagfältet när sinnet rinner på honom. Bland slagpåsarna finns förstås Peter Parker. Allt förändras när han smyger sig in på det företag där Gwen praktiserar och hans försvunne fars före detta kollega arbetar. Farsan var något stort på spåren innan han och frugan plötsligt måste fly, har prologen berättat. Peter, som därför har växt upp med farbror och faster, blir under sitt kringsmygande biten av forskningsspindlar. Resultatet är helt amazing. Han upptäcker sina krafter när han vaknar på en tunnelbanevagn och till sin förvirring råkar tukta ett bråkigt gäng. Stark, vig, fingrar som fastnar, och det är bara början. Men med stor kraft kommer ju stort ansvar. Den stundtals sure tonåringen som frossar i sin plötsliga kraft och roar sig med att leka hjälte måste förstås genomgå en transformation till ung, ansvarstagande-Man. Med superkrafter.

Den subjektiva kameran under 'flygturerna' som var med i trailern kändes som ett kul påhitt. Och lite yrselframkallande. Det är dock inget större inslag i själva filmen, kan jag rapportera. Storyn är bitvis densamma som i Raimis tolkning, bitvis annorlunda. Spindeltrådarna han kan skjuta iväg och svinga sig mellan skyskraporna med är inte en följd av spindelbettet, dem skapar Peter på teknologisk väg. Farbroderns öde är ungefär sig likt, och skapar samma dåliga samvete, men här outar han sin hemliga roll för sin käresta ganska omedelbums. Hon är för övrigt dotter till polischefen, snustorrt spelad av Denis Leary, som givetvis avfärdar den maskerade nykomlingen i staden som en kriminell 'vigilante'.

Men att man tar lite andra vägar än Raimi betyder inte att man hittar på något originellt. Knappt har Peter funnit sig tillrätta som nydanad hemlig hjälte förrän varje standardelement ur superhjältefilmsmallen appliceras. Ett supermonster skapas, delvis med Peters ofrivilliga hjälp, och illa kvickt har han sin plan klar. En plan som både ska utövas och möjligen förhindras på det mest pedagogiska och spektakulära sätt som tänkas kan. Jag gillar Hollywood och dess konventioner, men här blir det bara för mycket. När stadens lyftkransförare blixtsnabbt förstår en märklig och omöjlig situation och hjälper till på perfekt sätt, eller när Gwen efter ett absolut minimum av förklaring sätter igång och börjar skapa 'serum' med en makalös manick, så orkar man knappt ens skratta åt tramset. Och då har man nästan glömt det som dittills varit bra med filmen.

"The Amazing Spider-Man" är snygg. Stilig, rentav. Den obligatoriska Stan Lee-scenen är kul. Men filmen tillför ganska lite till en relativt nyss filmad myt och den saknar en hel del av Raimi-versionernas humor och hjärta. Den är inte heller i närheten av ta kronan som årets Marvel-film; "The Avengers" lämnar spindelmannen ljusår bakom sig. En trygg trea är det lite tråkiga betyget, och att det blir så högt beror helt enkelt på att superhjältefilmer enligt en oskriven lag tydligen måste göras precis så här.

© Anders Lindahl
2012-11-07


Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionskopia
© Sony Pictures Home Entertainment

© Sony Pictures Home Entertainment

Originaltitel: The Amazing Spider-Man
USA, 2012
Regi: Marc Webb
Med: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Martin Sheen, Sally Field

Genre: Action, Äventyr
Svensk biopremiär: 2012-07-03
Hemmabio: 2012-11-07
Teman: Superhjältar

Relaterat: Spider-Man (2002)


Ingår i följande teman


Superhjältar

     

Dela |