Foodfight! (2009)

3D-grafikens "Hell Ride"

0 russin

Premiäråret 2008 som anges i SF:s material om den här filmen (2009 hävdar IMDB) känns ganska arbiträrt. "Foodfight!" har nämligen en lång och irrande tillkomsthistoria. Det började i millenniets begynnelse med en potentiellt lukrativ idé från en Hollywood-semidoldis vid namn Larry Kasanoff, resulterade i någon enstaka artikel om 3D-animationens framtid och marscherade beslutsamt ... rakt in ingenstans. Man hann för dyra pengar spela in kändisröster med några av dåtidens heta namn, men sedan följde flera års tystnad som huvudsakligen brutits av mer eller mindre välvilliga spekulationer från Kreti och hans vän Pleti. Någon snubbe ute på internäten har hittat några testrenderingar av en teknik som de hoppas ska användas, en annan finner hopp i en annan teori som ska förklara den långa väntetiden.

Det hade varit bättre om de alla fått drömma vidare; om en jättebra film som tyvärr aldrig nådde dukarna, om Pixar-dödaren som aldrig släpptes ut ur sin grotta. Den varelse som nu till slut slingrar ut, genom ett amerikanskt försäkringsbolags försorg om man får tro copyright-texten, borde någon i ren barmhärtighet ha motat in igen innan den hann träffas av verklighetens skoningslösa ljus.

Direkt-till-DVD-resultatet ser ut som om någon gett några mediastudenter en månad på sig att lära sig 3D Studio Max och - när de ändå håller på, liksom - bildsätta hela filmen. Så illa ser det faktiskt ut - från texturering och ljussättning till modellering och animering. Stela rörelser, påklistrade explosioner från någon billig mediabank, färgval som känns som grälla platshållare. Det känns som en förvisualisering, ej avsedd för offentlig visning.

Manuset är bara marginellt bättre och verkar ha tillkommit i syfte att ta produktplacering till helt nya höjder, eller bottenlösa djup. Säkert är det på detta vis som de haft råd att anlita folk som Charlie Sheen och Eva Longoria (heta , som sagt), för att sedan låta deras röster ligga i malpåse i ett decennium medan de insett att det inte var riktigt så lätt att producera en 3D-animerad film som Larry Kasanoff inbillade sig.

Handlingen? Ja, om du insisterar, så:
Det handlar om varumärken i ett varuhus om natten. De lever när inga människor är där, lite som leksakerna i en animerad trilogi jag inte vill göra otjänsten att nämna vid namn i den här recensionen. Varumärkeshunden Rex Dogtective (Sheen) är en variant av Humphrey Bogart i en annan film som ska slippa omnämnas vid titel, en film som här hyllas på ett ännu mindre välkommet sätt än i ”Barb Wire”. Han sörjer sin försvunna tjej men håller ändå ordning i stormarknadsstaden tillsammans med sin sidekick Daredevil Dan. Men det fascistoida varumärket Brand X med sitt anhang vill slå ut alla de andra goda och fina varumärkena. De goda och fina varumärkena måste samarbeta och leverera oneliners som en måttligt skrivarintresserad femteklassare hade skämts för att ta med i sin skoluppsats. En av de allra, allra sämsta är faktiskt med i trailern, så kanske vill trailermakaren på sitt sätt säga dig exakt samma sak som jag: undvik den här filmen fullständigt. Repliken i fråga lyder:

”Frankly my dear, I don’t give a spam.”

För att invertera Bart Simpsons bevingade ord om urinapan: 'Den är tråkig av så många skäl'.

Och väldigt symptomatisk för filmen ...FOTNOT
Bolaget Threshold Animation, som om jag förstår saken rätt bildades kring det förmenta flaggskeppet Foodfight!, serverar just nu på sin sajt följande hotfulla påstående:

"Threshold is currently converting the $60 million computer animated film Foodfight! into stereoscopic 3-D."

Under sektionen Press hittas följande citat från vad som påstås vara Time Magazine, från någon spekulerande artikel som alltså skrivits långt innan filmen sett dagens ljus:

"...Foodfight!... may set a new standard."

Lite desperat att citera detta, kan tyckas. På sajten kan man också läsa att:

"Threshold is one of the only entertainment companies in the world that specializes in producing computer animated feature films and location based entertainment based on some of the biggest brands in the world."

De har alltså hittat sin nisch och har bland annat producerat LEGO-äventyren om den djärve Clutch Powers, som du kanske stiftat bekantskap med om du har barn. Dessa är faktiskt något mer stilsäkra än huvudämnet för denna recension, om än - enligt min i skrivande stund fyraårige son - 'nästan för bråkiga'.

© Anders Lindahl
2012-08-03

© 2012 Fireman’s Fund Insurance Company
Charlie Sheens hunddetektiv funderar på att hoppa över kanten för att ända den estetiska plågan.

© 2012 Fireman’s Fund Insurance Company
Eva Longoria i digital version pekar anklagande mot 3D-modelleraren och tänker med bitter avund på Angelina Jolie i Beowulf.

© 2012 Fireman’s Fund Insurance Company
Christopher Lloyd grämer sig kanske inte över hur ful hans 3D-variant är men önskar att den åtminstone kunde gå ordentligt.

Originaltitel: Foodfight!
USA, 2009
Regi: Lawrence Kasanoff
Med: Engelska röster: Charlie Sheen, Hilary Duff, Eva Longoria, Christopher Lloyd, Wayne Brady

Genre: Animation, Äventyr, Komedi
Hemmabio: 2012-08-01

Relaterat: Hell Ride (2008)     

Dela |