Lilja 4-ever (2002)

Välkommen till helvetet

4 russin

Om man vill få folk att lyssna måste man slå dem i huvudet med en slägga, menar John Doe i "Seven". Lite i enlighet med den tanken drog Pål Hollender fram stora provokationssläggan när han i "Bye Buy Beauty" tog upp prostitution i forna östblocket, och rika länder som Sveriges skuld i det hela. Sedan handlade debatten nästan enbart om huruvida Hollender Gått För Långt i sina berättargrepp, och om det "varit kul och skönt att göra De Där Scenerna". Dumt, men nästan oundvikligt.

Lukas Moodysson väljer en annan slägga, en något snyggare och förmodligen mer effektiv, kallad Stor Melodrama.

Lilja bor i en nedsliten del av "det som en gång var Sovjetunionen". Hon är 16 år och ser lite för bra ut för sitt eget bästa, på en plats där människor nästan kategoriskt kan delas in i de som utnyttjar och de som utnyttjas.

Alla sviker henne. Ja, nästan alla. Volodja, som är ganska kär i Lilja men alldeles för ung, är en trogen vän även om den hjälp han kan ge henne begränsar sig till att vara någon att prata med och att bjuda på lite lim att sniffa. Men resten är svin - vilket det i och för sig kanske är lätt att bli i en sådan miljö. Hennes mor flyttar till USA med en ny man och låter via en socialtjänstekvinna senare meddela att hon vill "säga upp" sitt ansvar för barnet, som var oönskat från början. Släktingen som skulle ta hand om Lilja tar raskt över moderns ganska fina lägenhet och låter henne bo i ett sunkigt råtthål. Liljas väninna låter henne ta skulden för sina lukrativa besök i den närmaste storstadens torskbemängda barer, vilket leder till att Lilja blir kallad kvarterets hora. Det har sagts förr i filmer; folk blir vad de kallas, och Lilja ser snart ingen anledning till att inte göra faktiskt skäl för det föga smickrande epitetet.

Så cynisk lyckas hon dock inte bli att hon inte faller för den smidige och genomtrevlige unge man som dyker upp ur ingenstans med sin fina bil och sin oskuldsfulla förfrågan om en date, och senare sitt frestande erbjudande om att ta med henne till det paradisiska Sverige där han arbetar.

Då börjar helvetet på riktigt. I ett dimmigt, regnigt Sverige befolkat av män övertygade om sin rättighet att utnyttja människor. Och det blir ju så mycket lättare när människorna inte ens talar språket och säkert hade det ännu värre i det hemska öststatsland de kom ifrån. Inget av det här sägs rakt ut, men man känner av det i deras lite skamsna men samtidigt självförhävande ansiktsuttryck. Även i helvetet finns det dock änglar, men det är kanske mest för att de inte skulle ha orkat att göra filmen annars.

De extrema men utan tvekan dagligen förekommande händelserna har den effekten att man förstår Lilja. Det finns ingen möjlighet att distanserat och nytert konstatera att ”det hade väl varit smartare om...” eller ”hennes misstag leder till...” för det är inte hennes misstag som leder till tragedi. Det är omständigheterna, eller rättare uttryckt andra människor, som tvingar henne in i tragedin, tills hon bara har möjlighet att ta ett enda beslut själv, och vem kan klandra henne för att hon tar det? Inte jag i alla fall.

Lukas är en väldigt skicklig manusförfattare och dialogmakare. Eftersom han redan bevisat det med "Fucking Åmål" och "Tillsammans" verkar han inte känna något behov av att briljera när han tar sig an sitt dystra och viktiga ämne. Historien är så enkel att det nästan känns som en H. C. Andersen-saga, där man inte heller kunde räkna med lyckliga slut. Visst finns det bra repliker och bra scener - exempelvis ett slags collage över "kunder" som är lika genialiskt som effektivt i att förmedla situationens vidrighet - men framför allt låter Moodysson berättelsen och det suveräna skådespeleriet få första rummet.

"Lilja 4-ever" blir sålunda en film som gör en matt och arg och ledsen. Vilket den ska.

© Anders Lindahl
2002-08-31Originaltitel: Lilja 4-ever
Sverige, 2002
Regi: Lukas Moodysson
Med: Oksana Akinshina, Artiom Bogucharskij, Ljubov Agapova, Elina Benenson, Pavel Ponomarjov, Lilija Sjinkarjova

Genre: Drama
Svensk biopremiär: 2002-08-23
Hemmabio: 2021-08-23

Relaterat ur russinbloggen
2002-09-09: Inget pris till Moodysson i Venedig
2002-09-19: Lilja för rysk för Oscar?
2002-11-03: Lilja 4-ever Sveriges Oscarsbidrag     

Dela |