Liftaren (1986)

"My mother told me never to do this ..."

4 russin

När den här filmen kom ut i mitten av åttiotalet blev det på en gång mycket svårare för alla som ämnade lifta någonstans. Det må vara hur regnigt och kallt som helst, efter att ha sett "Liftaren" är det få som stannar för att ta upp främlingar i sin bil.

Den unge mannen Jim Halsey (C. Thomas Howell) är på väg från Chicago, Illinois till San Diego, Kalifornien för att leverera en bil. Eftersom han kört länge och är trött plockar han upp en liftare (Rutger Hauer) på vägen för att få lite sällskap som kan hålla honom vaken. Snart går det upp för honom att han just gjort sitt livs största misstag, och det kan ju få vem som helst att bli klarvaken.

"Liftaren" är utan tvekan Rutger Hauers bästa rollprestation, bland de av hans filmer som jag sett ska tilläggas. Eftersom han tycks satsa hårt på kvantitet snarare än kvalitet så upptar hans meritlista närmare åttio filmer, så jag har några kvar innan jag täckt in hela hans karriär. Hursomhelst är Hauers gestaltning av den manipulative och gravt psykotiske liftaren John Ryder om inte lysande så i alla fall väl värd en hel skovel beröm.

Filmen är naturligtvis ytterst våldsam och synnerligen uppfinningsrik vad gäller metoder för att ta folk av daga. Nu vet inte jag i vad mån kopian jag såg var censurerad och i så fall i hur hög grad den är nerklippt, men det spelar faktiskt mindre roll. Det verkligt otäcka i "Liftaren" är, som så ofta är fallet, inte vad man ser utan vad man föreställer sig. Filmens regissör, Robert Harmon, använder med framgång ljudeffekter och reaktionsbilder istället för storköksförpackningar med ketchup. Som betraktare skapar man då egna bilder av vad som sker, och de scenerierna är troligtvis värre än de som skulle kunna skapas framför kameran.

Det skrämmande i "Liftaren" ligger också framför allt i den situation som liftaren kastar in den unge killen i. Jim Halsey dras hela tiden allt djupare ner i den bottenlösa terror som betyder döden för alla i hans närhet. Och genom liftarens djävulska list så är det Jim som misstänks för morden och som således jagas av polisen, vilken i sin tur verkar vara mer intresserad av att skjuta honom än att ta honom till fånga. Vi befinner oss ändå när allt kommer omkring i Texas och där är polisen, om man nu ska tro filmhistorien, lite galnare i vapen än poliser på andra ställen i USA.

Man kan bara spekulera i vilka motiv som ligger bakom liftarens handlande, så jag tänkte göra just det. Klart är att han inte vill döda Jim, utan hans "plan" är att försätta honom i en ohållbar situation där den från början oskuldsfulle killen måste begå drastiska handlingar. Jim tvingas under filmens gång lära sig använda vapen och blir till slut i stånd att verkligen kunna fyra av sin pistol mot en levande människa. Är det liftarens avsikt att skapa en kallblodig mördare som färdas längs vägarna likt honom själv, eller vill han få Jim att hata honom så mycket att Jim till slut dödar honom? Båda möjligheterna finns tror jag, tillsammans med en hel rad andra intressanta idéer, men då detta inte är någon analys av filmen lämnar jag det därhän tills vidare. Om du har egna idéer kring ämnet får du gärna skicka dem till mig.

Filmen blev när den kom ingen direkt succé på biografduken. Den kostade runt sex miljoner dollar att producera och spelade in nästan exakt lika mycket. Men åttiotalet innebar videons förlovade invandring i hemmen, och därigenom kunde filmer få en helt ny distribution. "Liftaren" blev, och har förblivit, något av en kultfilm i samma liga som John Carpenters "Flykten från New York" och, möjligtvis, Romeros vampyrtriologi "Night of the Living Dead" m.fl.. Numera är väl dessa filmer, tillika med "Liftaren", snarast att betrakta som klassiker och det är de väl förtjänta av. Har du inte sett "Liftaren" tidigare har du något att se fram emot. Om du har sett den var det säkert ett bra tag sedan sist, så det är bara att damma av videobandet och friska upp minnet.

© Andreas Hallgren
2000-07-17

Originaltitel: The Hitcher
USA, 1986
Regi: Robert Harmon
Med: C. Thomas Howell, Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh

Genre: Action, Thriller     

Dela |