True Blood: Säsong 2 (2009)

"Good night tiny humans"

3 russin

Introt är detsamma, och varför inte? Det är ju brilliant.

Redan i första säsongen fick vi veta att vampyrer inte är den enda sortens märkligheter som bor i solstekta Bon Temps. Barägaren Sams egenheter fick sin förklaring och många delade säkert min lättnad över att inte behöva misstänka den sympatiska karaktären för mord. Han var ju bara en helt ovanlig 'hamnskiftare'.

I andra vändan utökas menageriet, med vad exakt ska jag väl inte skvallra om men det är något märkligt och mäktigt förstås. Jag vet inte vad ni tycker men jag kan känna mig lite mätt på fenomenet att där något övernaturligt finns, där kan varje mytologiskt väsen som någon skrivit en Wikipediaartikel om dyka upp. Så fort du gläntar på dörren till det sagolika så dräller det ut vättar, alver, eskimåer och allsköns knytt.

Men visst skapar det fler möjligheter och potentiellt mer underhållning. Och underhållning är sannerligen nyckelordet här, medans stämningen och allvaret får backa lite utan att för den skull kunna ta semester helt. Ibland är jag säker på att det inte är mer än en våldsam komedi med trolleri, men tvingas med jämna mellanrum revidera uppfattningen - som när Lafayette blir allvarligt traumatiserad eller en väldigt gammal vampyr, som ser ut som tjugoåring, tar ett stort beslut.

Paret Newlin som basar för vampyrhatarsekten The Fellowship of the Sun, dit den enfaldige Jason blir lockad, är å andra så parodiskt uppskruvade till elva att avsikten nästan verkar vara att neutralisera den här viktiga delen av handlingen. Därmed inte sagt att inte, framför allt, Anna Camp gör en magnifik insats i sin roll på något svårbeskrivligt vis. De tu symboliserar intolerans, med drag av evangelikala extremister och vapenhamstrande överlevarsekter på vischan.

Till ungefärligen samma plats kommer snart Bill, Sookie och tonåriga, nyss vampyriserade Jessica som lite börjar bli den dotter de aldrig kommer få. Sookie har fått ett nytt uppdrag av Eric, som i sin tur nu får den mer synliga roll han inte riktigt hade i första säsongen. Den gamle vikingen har fler sidor än vi vetat och Skarsgårds omskrivna succé i serien verkar plötsligt begriplig. Han får också prata en massa svenska och gissningsvis coacha sina kollegor inför deras mer tafatta försök. En rolig grej, det här med svenska i amerikanska produktioner!

Hemma i Bon Temps förvandlar en besökande och på ytan charmerande dam gradvis halva staden till en hedonistisk ormgrop och tar inte minst Tara under sina kanske bara eventuellt skyddande vingar. Michelle Forbes, fortfarande främst "Kalifornia" för mig, är närmast perfekt i rollen. Tara träffar också en stilig själsfrände med det ostiliga namnet Eggs. Sam träffar å sin sida en snygging som det förstås är nåt lurt med...

Där några nedslag i handlingen. Hela serien - om man ska försöka sammanfatta den så här långt - handlar ju om att titta bakom ytan och inte placera folk i fack. Godhet och ondska finns överallt. Logistiken och intressanta detaljer kring vampyrlivet finns det förstås plats för också - exempelvis fenomenet "dagrum". Och så handlar det om sex. Allt detta handlade förra säsongen om lite bättre, men man kan alltså inte klaga på underhållningsgraden. "Buffy" möter svackan i mitten av "Twin Peaks", lyder metasammanfattningen. Liksom i förra säsongen är garven högre än kuslighetsfaktorn är intensiv. Jasons funderingar om ägg och hönor, exempelvis, tar priset och riskerar nästan att radera all spänning i finalen.

Som ändå är rätt spännande, i all sin vimsighet. Ja, om man bara accepterar att "True Blood" inte är en särskilt bra serie, så kan den ändå bli en kompis. Ni vet, en så'n där kompis man inte riktigt tar på allvar men som det alltid händer grejer runtikring och som ibland överraskar en genom att säga eller göra något riktigt bra.

© Anders Lindahl
2010-03-12Originaltitel: True Blood: Season 2
USA, 2009
Regi: Alan Ball Daniel Minahan John Dahl Michael Lehmann Scott Winant Michael Cuesta
Med: Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Chris Bauer, Nelsan Ellis, Alexander Skarsgård, m.fl.

Genre: Äventyr, Komedi, Romantik, Sex, Skräck
Teman: Originalproduktion från HBO Vampyrer Vampyrveckan mars 2010

Relaterat: True Blood: Säsong 1 (2008) True Blood: Säsong 3 (2010)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från HBO

Vampyrer

Vampyrveckan mars 2010

     

Dela |