Shrink - fallet doktor Carter (2009)

Spacey i soffan

3 russin

Doktor Carter, honom känner jag ju igen... Nej, det var en annan film, eller TV-serie, för att vara noggrann. Kevin Spacey som medelålderskrisande, marijuanamissbrukande man i desperat jakt efter en tydlig mening med sitt liv - ringer det inte klockor där också? Nu är inte det här ”American Beauty - Part Two” utan en liten film som klarar sig ganska bra i egen rätt. Jag har mina tvivel ett tag på att trådarna ska löpa samman på ett tillfredsställande sätt, men det gör de till slut. Det kan tyckas som om filmen vandrar omkring lite väl planlöst mellan centrala och perifera personligheter utan att klargöra vilka som är viktigast för utvecklingen, men det kanske är en del av poängen. Är Dr Carter ens huvudpersonen? Ja, men han skulle inte vara så intressant utan sitt interagerande med andra som har sina egna problem, samtidigt som de kan vara nyckeln till den nytändning han så väl behöver.

Los Angeles är fullt av olyckliga och neurotiska människor - men det var väl ingen nyhet. I den här filmen har många av dem anknytning till filmbranschen. Sådana som vill upp, sådana som varit uppe och sjunkit i anseende, sådana som är mitt i smeten men missnöjda ändå... Filmer med gliringar åt den egna födkrokens förutsättningar återkommer ju regelbundet med varierande grad av angelägenhet för oss utanför; ”Spelaren” och ”Tropical Thunder” är minnesvärda exempel, medan andra lättare försvinner i glömska. Och ”Shrink” skulle inte klarat balansgången utan skådespelare som lyckas lägga in rätt växel och inse var deras respektive byggstenar passar in i helheten, utan att själva vilja stjäla hela showen för egen del. Robin Williams har till exempel en liten högtidsstund som i-stort-sett-föredetting med alkoholrelaterade och en del andra problem, men tar inte ut svängarna mer än hans egentligen ganska marginella roll kräver.

Doktor Henry Carter är nybliven änkling, men har inte berättat hela sanningen för de närmaste som vill hjälpa honom att rycka upp sig - ett erbjudande han först avvisar. Hans far (Robert Loggia), också psykolog, ger honom dock en pro bono-patient, en studentska (Keke Palmer) vars familjeliv har gemensamma nämnare med Carters men som också slår ifrån sig andras insatser att hjälpa till. Hon gömmer sig hellre i filmens värld, samtidigt som hon uppvaktas av en aspirerande manusförfattare (Mark Webber som deppade sig igenom större delen av Ethan Hawkes regidebut ”The Hottest State”) med ögon även för en höggravid assistent till en effektiv men inte så harmonisk producent (Dallas Roberts), som i sin tur också är - en av Carters klienter i terapisoffan. Inte för att han stannar särskilt länge i någon soffa. Han är ständigt i rörelse och till synes på flykt undan allt som kan gå snett i livet, krafter utanför hans kontroll som bakterier och naturkatastrofer... Och det finns fler individer jag skulle kunna nämna, men redigerar bort av rationaliseringsskäl i recensionen.

Orakad och glåmig gör Carter fåfänga försök att tala väl om sin egen nya bok på temat Lycka, samtidigt som han själv lättar sitt hjärta för sin leverantör av rökvänliga örter mer än för någon annan. Många parallella linjer här alltså, i en permanent svepande rörelse som uppenbarligen mer är ett försök att skapa ett stämningsläge och beskriva en tidsbild än att rakt av berätta en enkel och lättfattlig historia från A till B och C. Men med detta sagt anstränger sig regissör Jonas Pate nästan överhövan för att ge svar på många av frågorna och förmedla en känsla av hoppfullhet. I subgenren Sammanlänkade Öden och Äventyr i LA lägger han sig slutligen närmare ”Grand Canyon” än ”Short Cuts”.

Med hjälp av ett organiskt musiklandskap (främst åstadkommet av en grupp kallad Maryannis Music Ensemble) blir ”Shrink” en delvis drömsk och delvis mediumsocialrealistisk dramakomedi som i sig liknar en terapisession - faktiskt sevärd för fler än härjade Hollywood-infödingar.

© Johan Lindahl
2009-12-16


Tack till Noble Entertainment för recensionskopia
Källa: Noble Entertainment
- Grabben, även du måste lära dig att tänka ”outside the box” i tider som dessa...


- Please don't talk to me about bottled-up emotions anymore! Just let me sleeeep...

Originaltitel: Shrink
USA, 2009
Regi: Jonas Pate
Med: Kevin Spacey, Mark Webber, Keke Palmer, Saffron Burrows, Dallas Roberts, Robert Loggia, Laura Ramsey, Robin Williams mfl

Genre: Drama
Hemmabio: 2009-11-25     

Dela |