The Night of the Iguana (1964)

Prövad präst i provocerande drama

4 russin

- So you appropriated the young chick and the old hens are squawking, huh?
Teatralisk. Till viss del. Det bygger ju på en pjäs, av en inte helt okänd författare i den genren: Tennesee Williams (”Linje lusta”, ”Katt på hett plåttak” med mera). Och dialogen är så avgörande för filmen att om den föll skulle allt falla, i stort sett. Den är fyndig, ofta syrlig och sarkastisk och allmänt på gränsen till vad som troligen ansågs passande i början av 1960-talet. Men när natten faller på i den mexikanska kustbyn blir den också alltmer existentiell och sökande efter djupare meningar med allt. Och jag gillar den här (bokstavligt) svartvita, atmosfäriska holmgången med personligt misslyckande, självförakt och bedrägeri. Inte minst för att trion som drabbar samman i mörkret efter en dag full konflikter inom ett större sällskap har så mycket dynamik. Till slut känns den nästan uppbygglig, som en aningen muntrare version av ”Vem är rädd för Virginia Woolf”.

Prällen Lawrence Shannon (Richard Burton) har brutit ihop och jagat iväg församlingen mitt i gudstjänsten, troligen efter ha störts av rykten om skandalartat beteende i någon form. Sedan återser vi honom i en sliten buss på väg genom Mexiko i spetsen för en grupp besökande baptistkvinnor. Men han förefaller av någon anledning vara på god (eller ond) väg att tappa greppet om den flocken också. En av de disciplinerade damerna håller ständigt ögonen på honom, men det gör även den yngsta (och inte lika disciplinerade) i sällskapet. Hon är rent framfusig och utsätter honom för frestelse. Och stränga uppmärksamma fröken Fellowes hotar med att skapa nya skandalrubriker och ett omedelbart slut på den lilla karriär Shannon har kvar.

- Statutory rape? I've never known what that was.
- That's when a man's seduced by a girl under 20.
Begreppet har fått förnyad aktualitet efter Roman Polanskis arrestering i Schweiz i höstas och Shannons argument kanske vore tilltalande för den polske regissören i denna återuppväckta härva som det är svårt att ha några bestämda åsikter om utan total inblick i allt som hände för 30 år sedan på en vild fest i Kalifornien-societén, och det lär man ju inte få. Åter till ordningen.

Shannon är dock medveten om att han har sina karaktärsbrister och att han själv trots allt bär den största skulden för sin ständiga förmåga att hamna i trubbel. I ett sista försök att blidka bappe-brudarna tar han med dem till ett hotell på en höjd vid havet där det är meningen att charm och vällust ska fylla deras sinnen i stället. Det mesta han planerat slår slint, men nya möjligheter öppnar sig. Kärnan i filmen blir en uppgörelse under en tropisk natthimmel mellan Shannon, hans gamla väninna Maxine (Ava Gardner) som är värdinna på stället och nybliven änka, samt den artistiska och lite svårdefinierade oväntade gästen Hannah (Deborah Kerr) som reser med sin farfar, en åldrad bohemisk poet. Gnistorna yr. Olika former av chauvinism, svartsjuka, cynism och besvikelse slungas ut i nattmörkret och konfronteras.

Burton, Gardner och Kerr drar inte oväntat det tyngsta lasset. Men även Sue Lyon som Lolita-typ (ja, två år tidigare var hon ”Lolita” i Kubricks kontroversiella svarta komedi) har en framträdande roll. Mycket av det som sägs måste ha framstått som frispråkigt och eventuellt fasaväckande när filmen kom. Antydningar om otillbörliga förhållanden och lesbiska böjelser, kombinationen av sex och religion... etc. Men det är inte en provokation utan substans. Några klichéer följer säkert med, men om filmen åldrats - som de alla gör - så är det med påfallande värdighet.

© Johan Lindahl
2010-01-10


DVD / Blu-ray

Warner Brothers svenska utgåva från 2006 innehåller en featurette om ”Huston's Gamble” där snillen spekulerar om chansningen kring att spela in i en miljö som innebar logistiska utmaningar för glamourösa stjärnor. John F. Kennedy sköts i Dallas medan inspelningen pågick, vilket påverkade regissör Huston & Co. Strax efteråt gav han tydligen upp sitt amerikanska medborgarskap. ”On the Trail of the Iguana” avslöjar att Huston gillade Mexiko, inte minst Stillahavs-kusten där filmen tillkom. En dokumentär med nu-känsla, troligen sammanställd när filmen fortfarande var relativt färsk - ”vintage featurette” beskrivs den som på omslaget.
Originaltitel: The Night of the Iguana
USA, 1964
Regi: John Huston
Med: Richard Burton, Ava Gardner, Deborah Kerr, Sue Lyon, Cyril Delevanti, Grayson Hall, Skip Ward, Emilio Fernández

Genre: Drama, Romantik     

Dela |