BloodRayne 2 (2007)

Pat Garrett & Billy the Kid. Och vampyrerna...

1 russin

För er som inte stött på namnet Uwe Boll tidigare kan det vara bra att veta följande; Boll är en tysk filmregissör och producent som till stor del fokuserat på att göra film baserad på datorspel. På resumén finns titlar som "Alone in the Dark", "Postal" och "Far Cry". Boll är synnerligen produktiv och har under 2009, enligt imdb.com, avslutat en film, efterbehandlar en film, filmar två stycken och förbereder filmningen av en femte film i år. Uwe Boll har också rykte om sig om att vara en av världshistoriens, nu levande, sämsta filmskapare.

Med detta i åtanke blir jag därför lite överraskad när jag ser "BloodRayne 2: Deliverance". Det här är faktiskt inte så illa. Berättelsen är sammanhållen, det är helt ok filmat och det finns en liten, liten tillstymmelse till karaktärsskildring. Ungefär som en Michael Bay-film, fast utan budget, bang-bang och Ben Affleck. Skräp, men ibland bättre än väntat. Men jag går recensionen i förväg. Du kanske vill veta vad filmen handlar om...

Huvudpersonen Rayne, som i förra filmen spelades av terminatrixen Kristanna Loken men som här är utbytt mot Natassia Malthe, är en "damphir". Om du inte vet en sådan är, så är det en vampyr-människa-combo. Vampyrdelen gör att hon lever länge och har därigenom kommit till vildaste västern i denna film. Likt en John Waynesk vandrande cowboy (defintivt inga jämförelser med denna skådespelare i övrigt) kommer hon till den lilla staden Deliverance på västfronten. Staden har blivit infekterad av ingen mindre än västernkändisen Billy the Kid. Andra västernfilmer brukar, för att citera Jonas Hallberg i radioprogrammet Spanarna, glömma, eller låtsas att glömma, nämna att Billy the Kid var vampyr, men det ska till en Uwe Boll för att få fram hela sanningen.

Billy, som spelas nästan lika träigt som sin Ikea-namne av Zack Ward, har en diabolisk plan. Järnvägen är på väg att dras genom staden och med detta nya kommunikationsmedel kommer hans vampyrer att kunna sprida sig över kontinenten snabbare och längre än någonsin förr. För att hålla stadsbefolkningen i schack tills järnhästen anländer gör han några starka gubbar till vampyrer och håller stadens barn fångna. Det är alltså upp till Rayne och ett fåtal förtrogna, varibland en är känd i samband med just Billy the Kid, nämligen Pat Garrett (Michael Paré).

Det finns egentligen ingen poäng med att "BloodRayne 2" utspelar sig i västernmiljö, förutom att jag kan tänka att resonemanget kan ha gått något i stil med:

- Dags att göra en ny film. Vi gör en till med vampyrer, va? Fast cowboys vore roligt också. Ok, en västern med vampyrer då. Vad vet vi om vilda västern? Tja, Pat Garrett och Billy the Kid, var inte det några kända personer som slogs mot varann? Sant, dom kan vi ta. Billy får vara vampyr. Vet vi något mer om den historien? Skit i det, nu börjar vi filma...

Speciellt spännande blir det aldrig och, utöver en scen där barn mördas på ett, av filmskaparna, lakoniskt och känslotomt sätt, aldrig heller skrämmande. Sin vana trogen har Uwe Boll knappast ingjutit något större entusiasm i sin film. Antagligen tycker han att det räcker med att skapa filmen. Inte ska han behöva bry sig om den också...

Inledningsvis sa jag att "BloodRayne 2" var en överraskande bra film. Det är naturligtvis en fråga om vilket perspektiv man har på saken. Till min överraskning hör väl tidigare, betydligt mer själsdödande, upplevelser av Uwe Bolls filmer. I sammanhanget ska också nämnas att jag i samma veva såg en film av en föregångare till Boll inom snabbproducerade crap-sploitation-segmentet; Enzo G. Castellari. I jämförelse med hans "2019: The New Barbarians" är "BloodRayne 2" riktigt bra. Allting är relativt alltså.

I relation till det mesta andra, och med utgångspunkt i sunt förnuft, är Uwe Bolls bästa inte värt mer än ett enstaka russin. Du kommer på intet sätt få permanenta cinematiska skador av att se "BloodRayne 2", men du kan precis lika gärna, eller ännu hellre, låta bli.

© Andreas Hallgren
2009-03-23


Tack till Njutafilms för recensionskopia

"She'll be comin' 'round the mountains when she comes" I detta fall både järnvägar och vampyrer.


When it Raynes, it pours! (Natassia Malthe i titelrollen "BloodRayne")

Originaltitel: BloodRayne 2: Deliverance
Kanada / Tyskland, 2007
Regi: Uwe Boll
Med: Natassia Malthe, Zack Ward, Michael Paré, Chris Coppola m.fl.

Genre: Action, Fantasy, Skräck, Western
Teman: Baserad på ett spel Vampyrer

Relaterat: BloodRayne (2005)


Ingår i följande teman


Baserad på ett spel

Vampyrer

     

Dela |