Requiem for a Vampire (1971)

Ingen rädder för vampyren här

1 russin

Det är djärvt att inleda en film med en biljakt där den förföljda bilen, av liten fransk modell, är fylld med clowner. Det sätter an en viss ton, om man säger så, som kanske snarare för tankarna till clownen Krusty i Simpsons än till "Night of the Living Dead", för att bara ta ett exempel. Men nu är ju inte Jean Rollins film "Requiem for a Vampire" någon vanlig skräckfilm. Den är till exempel inte det minsta otäck, men det är bara början på bekymren.

Clownerna är Marie (Marie-Pierre Castel) och Michelle (Mireille Dargent) och efter att de skakat av sig sina förföljare följer ett förvirrat springande genom skogen innan de hamnar först på en kyrkogård (med ofrivillig begravning som följd), sedan i en säng i en borgruin (med frivilligt sänghalmsrullande som följd) för att till slut hamna i klorna på världens sista vampyr (med initieringsriter, nakna kvinnokroppar, våldtäkter, mer springande och ett märkligt slut som följd).

Det finns ett surrealistiskt anslag i "Requiem for a vampire" och mycket av filmen har en tydlig drömlik stämning. Clowndräkterna är en del i detta; flygelspelande i skogen, fladdermushalsband och märkliga förflyttningar mellan platser är andra. Drömtillståndet, som i vissa långdragna scener får ett nära poetiskt uttryck som påminner om Michelangelo Antonionis filmspråk, gör att jag ännu halvvägs in i filmen försöker hitta en mening med filmens svagheter. Och svagheter finns det gott om, som brist på meningsfullt manus, skådespelartalang eller någon som helst inneboende logik.

Trots filmens fåordighet framgår det tydligt att det finns lite av substans att säga och att den möjligt intressanta inledningen mest mynnar ut i omotiverade ljudeffekter, omotiverade våldtäktsscener, omotiverade språngmarscher och slutligen en omotiverad publik. Det blir bara ett russin för detta rekviem.


---
Fotnot: Filmen har ingen svenskspråkig titel, men har också lanserats under titlarna "Requiem pour un vampire", "Virgines and Vampires", "Caged Vampires" och, naturligtvis, "Sex Vampires".

© Andreas Hallgren
2009-03-16


Tack till Njutafilms för recensionskopia

DVD / Blu-ray

Filmen ingår i DVD-boxen "Uncut! Jean Rollin Collection", där även innehåller filmerna "Shiver of the Vampires", "Lips of Blood", "Night of the Hunted", "Demoniacs" och "The Living Dead Girl".

Extramaterialet till denna DVD begränsar sig till trailer för filmen samt ett stillbildsgalleri.

Marie och Michelle i full clownmundering...


... och helt utan mundering.
I "Requiem for a Vampire" får man ta seden dit man kommer, om man förstår den.

Originaltitel: Vierges et Vampires
Frankrike, 1971
Regi: Jean Rollin
Med: Marie-Pierre Castel, Mireille Dargent, Philippe Gasté, Dominique Toussaint, Louise Dhour

Genre: Sex, Skräck
Teman: Vampyrer

Relaterade artiklar
En närmare titt på Jean Rollin


Ingår i följande teman


Vampyrer

     

Dela |