Tropic Thunder (2008)

Boys will be boys

4 russin

- Never go full retard...
Nej, den här fartblinda farsen är inte fin i kanten. Härsom trädes en delikat balansgång mellan avgrunderna, men Stiller & Co är i första hand ute efter att hunsa Hollywood itself. Intressant form av kannibalism (ja, ibland bokstavligt, men det säger jag inte för mycket om) där grabbarna biter den hand som brukar föda dem. Det är också en av mest ambitiöst iscensatta, fotograferade och effektmättade komedier jag sett och borde kanske ha setts på bio - vilket inte är en självklar slutsats när det gäller just komedier.

Genom några inledande trailers-i-filmen introduceras de som ska göra det. Eddie Murphy, Sly Stallone och Russell Crowe kanske är några som kan känna sig aningen träffade när Ben Stiller, Jack Black och Robert Downey Jr förkroppsligar varsin aktörstyp med skiftande specialiteter. Nu ska de ändå samsas i en och samma storfilm, som tyvärr är på väg att gå i stöpet. Karriärer står på spel och lösningen blir att lämna plan A och filma i gerillastil ute i den vietnamesiska djungeln. Men en decimerad skara skådisar klampar rakt in på en alldeles verklig heroinsmugglarligas domäner - och då talar vi inte virtuellt utan fysiskt och geografiskt. Ligan tror att de kamouflageklädda skådisarna är utskickade av amerikanska narkotikabekämpningsmyndigheten DEA medan ett ljus långsamt går upp för filmteamet att det här kanske inte är fiktion längre...

”Rambo”, ”Plutonen” och ”Apocalypse Now” får alla smaka parodipiskan, men de ståtar inte ensamma i time-out-hörnet. Måltavlorna är många, men handlingen hänger ändå ihop på sina egna, visserligen flexibla, villkor. Och Robert Downey Jr har blivit Oscar-nominerad för en roll där några av de bästa monologerna knappast kan visas som valda klipp under själva galan - eller kan de? Han spelar Kirk Lazarus, en australisk aktör med höga pretentioner och den här gången med uppdraget att föreställa en svart soldat; något han går in i med en attityd som väcker ont blod hos motspelaren Alpa Chino (Brandon T. Jackson) som vanligtvis rappar ihop till hyran och undrar vad Crocodile Dundee har för business att predika om Brotherhood i sin egen variant av ghettoslang. Det är också Lazarus som avslöjar vad Stillers actionspecialist Speedman gjorde för fel när han försökte sig på seriöst drama och floppade med filmen ”Simple Jack”. Han satsade på en fullt ut förståndshandikappad karaktär. Fel! markerar Lazarus och radar upp sina bevisföremål i en av de där scenerna man inte säkert vet om man borde skratta åt. Men det gör jag.

Här ringer klockor från förr med jämna mellanrum, framförallt från Stillers tidigare sluggerkomedier ”Dodgeball” och ”Zoolander”. Stiller själv är ganska inkörd på halvkorkade karaktärer med kvasifilosofiska ambitioner och matchar Downey väl i dialogerna där de drabbar samman i de kritikkänsliga egonas krig.
- I know who I am. I'm a dude playing a dude disguised as another dude...
- Or are you a dude who has no idea what dude he is and claims to know what dude he is by playing other dudes?

Men filmen har ett par äss till att rycka upp ur rockärmen. Matthew McConaughey som en agent med underliga prioriteringar, Nick Nolte som skrev boken bakom filmen i filmen men har en del att dölja, Steve Coogan som den brittiske regissören med svårigheter att hantera trycket från finansiärerna och så Tom Cruise - nästintill svårigenkännlig som hänsynslös och maktfullkomlig storspelare i Hollywoods övre maktskikt. Jon Voight och Tobey Maguire skymtar i cameos. Sedan leds heroinligan av en hårdhudad ung man, mycket ung, typ tolvårsåldern. Jag vet inte om det borde vara roligt heller, men det är det.

Överhuvudtaget jobbar ”Tropic Thunder” utifrån ett manus som inte är felfritt, men som omsätts i praktiken med smittande entusiasm (för att inte tala om blod och eld, som de säger i Frälsningsarmén). Det är en grabbig film där damerna är lätt räknade, komplett med avslöjande varianter av male bonding vid lägerelden.
- Man, everyone's gay once in a while.
Dessutom förmedlas viktigt vetande om exempelvis hur Blu-Ray besegrade HD-DVD-formatet; med pornografin och spelbranschen i ryggen kan det inte slå fel!

© Johan Lindahl
2009-02-16


DVD / Blu-ray

”Blowing shit up” är en av rubrikerna i extramaterialet. Det verkar ha smällt en hel del under inspelningen på Hawaii - föga förvånande om man just har sett själva det färdiga resultatet. Det här verkar ha varit en inspelning med förmåga att göra pojkar till pyromaner. Dreamworks DVD-utgåva bjuder på mer om de tekniska vedermödorna. Skådespelarna analyserar sina egna och varandras roller och även den gravida vattenbuffel som agerade statist får någon minuts hyllning. Höjdpunkten är kanske parodin på trailer till en fiktiv dokumentär om en kaotisk filminspelning i Vietnam, troligen inspirerad av turerna kring tillkomsten av ”Apocalypse Now”.
Originaltitel: Tropic Thunder
USA/Tyskland, 2008
Regi: Ben Stiller
Med: Ben Stiller, Robert Downey Jr, Jack Black, Nick Nolte, Steve Coogan, Jay Baruchel, Brandon T. Jackson, Brandon Soo Hoo, Matthew McConaughey, Tom Cruise

Genre: Action, Komedi, Krig
Hemmabio: 2009-01-28
Teman: Livet i djungeln Meta


Ingår i följande teman


Livet i djungeln

Meta

     

Dela |