Country Wedding (2008)

Ett bröllop och fyra kyrkor eller fler

3 russin

Ett gäng islänningar ger sig iväg från stan för att fira ett bröllop i skön lantlig miljö. Spänningar i följet skymtas omgående och allt är lite lagom kaotiskt från scratch. Det blir inte bättre ju längre dagen lider heller. Två bussar och en husbil drar iväg med brudparet, deras respektive föräldrar och några till med mer eller mindre tydlig bindning till sagda brudpar. Men vart ska de egentligen? Bara att hitta rätt kyrka blir ett äventyr i sig och faktiskt den rödaste tråden i handlingen.

Till toner av Tiger Lillies och med handkameran i högsta hugg levererar Valdís Óskarsdottír en dråplig drabbning där konflikter uppstår i parti och sekund, oftast med en knorr som aldrig låter oss glömma att det här främst är en komedi, med argumenterbar brittisk påverkan från sådant som ”Trångt i kistan” et al. Óskarsdottir är en erfaren klippare med allt från dansk dogma till amerikansk action i bagaget och hennes regidebut är om inte annat vital och väldigt rörlig. Det var en av de helt slutsålda filmerna under årets filmfestival i Göteborg och brittiske fotografen Anthony Dod Mantle hade förresten samma uppdrag i den just nu världsövervinnande festivalkollegan ”Slumdog Millionaire”.

Här händer saker hela tiden. Är det för hysteriskt? Alkoholbesvär, hemlighållen homosexualitet, otrohet, bristande förtroende mellan brudgummen och brudens bror, en incident under svensexan som vi kanske inte får veta allt om - det är sådant som spelar in. Några som blivit inbjudna lite med vänsterhanden får roller som utomstående betraktare i en släkt som kan behöva kollektiv terapi. Och så svarar den halvsenila men ibland klarsynta farmodern/mormodern för några bedrifter som tillhör filmens absoluta höjdpunkter.

Skickligt iscensatt är det, förmodligen med mycket planering i ensemblen om det inte är improviserat med maximalt flyt. Och så inte oväntat, flyhänt klippt och med en bibehållen organisk känsla. Kanske är det i själva verket en lite skonsammare variant av danska ”Festen” vi ser. Men lite överarbetat kan det se ut med alla skärmytslingar ända in i målgården. Konflikterna tar aldrig riktigt slut, men en del berörda ser i alla fall ut att finna lugnet mitt i stormen. Under en festivalvecka med mycken misär känns det här dock som en de fluffigare friska fläktarna. Jargongen är rå, situationskomiken absurd och familjen som institution får sina tasksparkar. Men allt ses genom en skrattspegel som jag uppskattar.

© Johan Lindahl
2009-02-01

Källa: Göteborg International Film Festival
Gräset är verkligen grönare på kontinenten, insåg de varje gång de återvände hem till Island. Det förtog en del av nöjet med de gladlynta grabbatagen som hörde till rutinen vid varje festlig sammankomst.

Originaltitel: Sveitabrúðkaup
Island, 2008
Regi: Valdís Óskarsdóttir
Med: Björn Hlynur Haraldsson, Nanna Kristín Magnúsdóttir, Hanna María Karlsdóttir, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Árni Pétur Guðjónsson, Víkingur Kristjánsson m fl

Genre: Drama, Komedi, Romantik
Teman: GIFF2009


Ingår i följande teman


GIFF2009

     

Dela |