The Desert Within (2008)

Armod är vår arvedel

3 russin

I Latinamerika finns många historier att berätta - och många av dem handlar om lidande. Det här kunde kallas en ödesmättad variant av Joseph Conrads klassiker (allt han skrev räknas väl som klassiker?) ”Lord Jim”. I revolutionstidernas Mexiko på 1920-talet (vilket måste ha varit i själva den egentliga revolutionens efterdyningar, om man får tro Wikipedia och en del andra källor jag konsulterat i all hast) vill så kallade federalister få tyst på katolska kyrkan och hotar med repressalier om inte befolkningen i en by rättar sig efter vissa regler. Men en familj begär ett nöddop för sitt ofödda barn som kan vara skadat, och strax efter massakreras flera bybor, inklusive prästen som motvilligt utförde dopet. Barnets fader Elías förskjuts av sin egen mor, hans hustru dör under förlossningen och han tar med sig resterna av sin familj ut i ett ingenmansland för att börja om, och framförallt göra bot. En del av detta är att bygga en ny kyrka och begära ett tecken på förlåtelse från Gud.

Elías tror att en förbannelse vilar över honom och familjen. Sonen som föddes i katatrofens skugga får inte komma utanför huset, medan de övriga syskonen kämpar på för att uppfylla alla hans önskningar och krav. Fixeringen blir en börda och hela filmen en studie i såväl isoleringens inneboende fara som vad en förtärande vanmakt kan göra med människor. Desperation, ångest, uppgivenhet, självspäkning, misär i mental och fysisk mening - filmen har...allt detta. I överflöd. Det ÄR en deprimerande film, kanske en av de fem dystraste jag sett någonsin vid en spontan överslagsräkning. Efter ett tag uppstår ett slags eländemättnad, samtidigt som det är skildrat med övertygelse och konsekvens. Det slutar för övrigt med ett citat av en herr Nietzsche...

Det känns faktiskt som om regissören Rodrigo Plá gått iland med sina föresatser till punkt och komma och semikolon, men bland dem ingår inte att kommunicera hoppfullhet och ljus i slutet av tunneln. Det är begripligt vart han vill komma och mönstret känns igen från andra filmer, men få har väl så obarmhärtigt kört hela ekipaget rakt in i muren och tvingat publiken att känna smällen i pannan som här.

Konstnärligt ligger det lite åt ”Frida”-hållet med sina transparenta passager mellan tecknade tablåer och och rörliga bilder, men det är inte alls lika färgglatt utan ofta filtrerat genom sepiatoner som förstärker intrycket av det ni redan förstått att det här handlar om. Eländes elände. Jo, sedan påminner det också om en mexikansk film som visades på GIFF för kanske tio år sedan men antagligen inte så många sett - ”Divine” eller ”El evangelio de las maravillas”, både visuellt och tematiskt med sina dystra domedagsvibrationer.

Välspelat ner i minsta biroll vill jag nog påstå att det är, men jag tror också att min mexikanska historiekännedom behöver en boost. Plás landsmän kan säkert läsa in betydligt mer av bakomliggande budskap, vad det är som sätter igång den onda spiralen. Jag nämnde ”Lord Jim” och Elías är här den plågade protagonisten som förgäves försöker få förlåtelse för sitt misstag och söker efter tecken han sedan inte har förmågan att se. Förmodligen därför att hans inre är - en öken. En ödelagd själ som drar med sig andra ner i djupet.

”The Desert Within” är ett projekt jag inte kan låta bli att beundra, samtidigt som jag vill varna för riskerna med att utsätta sig för den här purgatoriska pilgrimsfärden mot en passion som för de inblandade mest bara verkar...poänglös. Eller finns det något sedelärande för någon av dem, eller för oss?

© Johan Lindahl
2009-01-27

Källa: Göteborg International Film Festival
Nej, det finns ingen anledning att skriva någonting ens avlägset skämtsamt under en stillbild från den här filmen. Till exempel ”wet t-shirt-tävlingssäsongen hade nyss börjat i byn” - det vore helt ovärdigt och smaklöst. Sådan sysslar vi inte med på russin.nu.

Originaltitel: Desierto adentro
Mexiko, 2008
Regi: Rodrigo Plá
Med: Mario Zaragoza, Diego Cataño, Guillermo Dorantes, Luis Fernando Peña, Eileen Yañez m fl

Genre: Drama, Religion/filosofi
Teman: GIFF2009


Ingår i följande teman


GIFF2009

     

Dela |